Több mulasztást is elkövettek Ingrid, az anyamedve kilövésénél

Megosztás

Lezárult a Liptovská Kokaván (Liptószentmiklósi járás) történt incidens vizsgálata, mely során kilőttek egy anyamedvét.

Sólymos László környezetvédelmi miniszter munkacsoportot állított fel az ügy kivizsgálására még júniusban, amely most több mulasztást is megállapított.

„Két kérdést vetnek fel a szerencsétlen kokavai események. Mi is történt pontosan? A másik kérdés még fontosabb. Mit tegyünk, hogy hasonló helyzet ne ismétlődhessen meg?“ – jelentette ki Sólymos, hozzátéve, rendszeresen érdeklődik a bocsok hogyléte felől és lépéseket tesz annak érdekében, hogy az országban maradhassanak.

A tárcavezető június elején abból a célból hozta létre a munkacsoportot, hogy megvizsgálják az anyamedve kilövésének körülményeit. A hattagú csoport a minisztérium, a TANAP Állami Erdők, a tudományos élet és a harmadik szektor képviselőiből állt. Áttanulmányozták a rendelkezésre álló dokumentációt, a tanúvallomásokat és a hozzáférhető videofelvételeket.

A vizsgálat több mulasztást és hiányosságot tárt fel. Elhibázott lépés volt az anyaállat elengedése azután, hogy elvették tőle a bocsokat. Feltételezhető volt, hogy visszatér majd a helyszínre keresni őket. A csoport arra is rámutatott, hogy a beavatkozásnál nem volt jelent állatorvos. Harmadsorban pedig az illetékesek nem megfelelően tájékoztatták a nyilvánosságot.

Ugyanakkor a csoport azt is megállapította, hogy az anyamedve viselkedése veszélyt jelentett a környezetére. Ezért szóba sem jöhetett, hogy a lakott terület közelében maradjon. Ellenőrizték azt az információt is, miszerint egy magyarországi medvepark érdeklődik a medvecsalád iránt. Ám ez az információ nem igazolódott be.

Végezetül a munkacsoport ajánlásokat is megfogalmazott, melyek segíthetnek elkerülni a hasonló helyzeteket. Javasolja, hogy az érintett területeken jobban biztosítsák a szeméttárolókat, oldják meg a barna medvék etetését, illetve tájékoztassák a önkormányzatokat és a nagyközönséget, hogyan lehet csökkenteni a medvével való találkozás kockázatát.

„A beavatkozás után azonnal utasítottam a Szlovák Környezetvédelmi Felügyeletet, hogy a medvék által lakott területeken ellenőrizze a hulladéktörvényből fakadó kötelességek betartását. A jogszabály ugyanis világosan meghatározza, mely területeken kötelező medvebiztos szeméttárolók kihelyezése. A polgármesterek tájékoztatására minden rendelkezésre álló lehetőséget ki akarok használni, e téren a harmadik szektorral is együtt kell működni” – zárta a tárcavezető.

Elmondása szerint a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet feladata lesz egy polgármestereknek és vállalkozóknak, főleg szállásadóknak és gazdáknak szánt kézikönyv kidolgozása.

A beavatkozást végző csapat eljárásával kapcsolatban is tett javaslatot a munkacsoport. Hasonló esetekben feltétlenül javítani kell az érintettek – állatorvos, vadászok, rendőrség – együttműködését. A legfontosabb pedig az ilyen esetben követendő egységes eljárás kidolgozása. Ezt a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásával, a vadászokkal, állatorvosokkal és a rendőrség képviselőivel kell megvitatni.

(h/para)

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program