Nem először történt támadás az állatkertben, a hatóságok elaltatják az állatokat, amelyek ott voltak a tulaj halálakor

Az Oškerda községnél lévő állatkertben történt keddi tragikus eset után az illetékesek úgy döntöttek, hogy elaltatják azokat a vadakat, amelyek jelen voltak az állatkert tulajdonosának halálakor – írja a TV Noviny.

Nem először történt támadás az állatkertben, a hatóságok elaltatják az állatokat, amelyek ott voltak a tulaj halálakor
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Amint arról beszámoltunk, a férfi hozzátartozói segítséget hívtak, miután nem tért vissza a reggeli etetésből. A helyszínre rövid időn belül megérkeztek a rendőrök és a mentők, de még órákon keresztül sem jutottak be a kifutóba, mivel az állatorvosra vártak, hogy elaltassa az oroszlánt.

Miután sikerült bejutniuk, egy emberi lábra bukkantak, majd az elkábított oroszlán alatt megtalálták a férfit, az állat rajta feküdt. Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) szerint a rendőrség a saját hatáskörén belül kezelte a helyzetet. A felügyelet közölte, hogy összesen négy olyan állatot altatnak el, amelyek közvetlen kapcsolatban voltak a testtel a kifutóban.

Az állatkert attrakcióként reklámozta a vadak etetését. Az ilyen egzotikus állatok tartását viszont limitálja a törvény, és szigorúan kapcsolatmentesnek kell lennie. Patrik Pastorek zoológus szerint az állattal sosem szabad közvetlen kapcsolatba kerülni, tehát közte és az ember között mindig kell lennie valamilyen falnak. Ez az etetésre is igaz. A professzionális állatkertekben is az oroszlánok etetése a ketrecen keresztül történik.

Az RTVS szerint az állatkertben nem működött minden az előírások szerint. Ezt az is bizonyítja, hogy négy évvel ezelőtt egy tigris megharapta egy fiatal nő karját. A TV Noviny szerint az Oškerda községnél lévő állatkertnek megtiltották a macskaféle ragadozók tartását, amiért bírságot is kaptak. Az állatokat több mint egy éven keresztül próbálták máshol elhelyezni, de nem jártak sikerrel, a többi állatkert elutasította őket. Az oroszlán sorsáról végül az állatorvos döntött, aki végleg elaltatta őt.


(tvnoviny.sk)