Mormota húsából evett a kamasz, bubópestist kapott és életét vesztette

Meghalt egy 15 éves fiú Mongóliában, miután bubópestissel fertőzött mormota húsából evett - közölték kedden a mongol egészségügyi hatóságok.

Az eset Mongólia délnyugati részén, Góbi-Altaj tartományban történt. A fertőzést július 6-án észlelték. Ezután hat napra vesztegzár alá helyeztek öt körzetet.

Dorzs Narangerel, a mongol egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta: annak a 15 embernek, akik kapcsolatba léptek az elhunyttal, karanténba kellett vonulnia, és antibiotikum-kezelést is kaptak. Több mint 140 embert leteszteltek, de mindössze két másik bubópestis-fertőzöttet találtak a helyi hatóságok. Egyikük az elhunyt kamasz fivére, aki szintén evett a fertőzött húsból.

Július 5-én Kínában, a Mongóliával szomszédos Belső-Mongólia tartományban is bubópestis-fertőzöttet azonosítottak, egy pásztort. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint nincs vészhelyzet, a kínai hatóságok az ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

A múlt héten a Mongóliával szomszédos orosz tartományban, Burjátföldön is felhívást tettek közzé a helyi egészégügyi hatóságok, hogy senki ne vadásszon mormotákra, és ne fogyasszák a húsát.

Mongóliában a rendszeresen kiadott hasonló figyelmeztetések ellenére majdnem minden évben van legalább egy halálos áldozata a bubópestisnek.
 

(MTI)