A mexikói külügyminiszter a turisták halálával járó hadművelet kivizsgálását követelte Kairótól

A nyolc mexikói turista és négy egyiptomi halálát okozó, tévedésből végrehajtott hadművelet körülményeinek átfogó és átlátható kivizsgálását követelte szerdán Kairóban a mexikói külügyminiszter.

A "szörnyű incidens" hat mexikói túlélőjének állapota stabil - mondta a sebesülteket ellátó kórházból kijövet Claudia Ruiz Massieu, aki a turisták hozzátartozóival együtt érkezett Kairóba. Massieu még Mexikóban bejelentette, hogy diplomáciai jegyzéket küldött az egyiptomi kormánynak, amelyben felháborodásának adott hangot.

A turistacsoportot vasárnap egy közkedvelt idegenforgalmi régióban, a fővárostól 260 kilométerre délnyugatra, az el-Baharíja oázis közelében érte célzott légitámadás, egy sivatagi szafarin. A kormányerők azt hitték, hogy dzsihadistákra lőnek.

Az esettel kapcsolatban egymásnak teljesen ellentmondó magyarázatok hangzottak az elmúlt napokban, és egyiptomi megfigyelők azt vetik a hatóságok szemére, hogy túl későn, a tényekkel fukarkodva számoltak be a tragédiáról. Példaként kiemelték, hogy nem a külügyi tárca, hanem az utazási iroda értesítette a mexikói felet. Sokan azt sem vették jónéven, hogy az államfő, valamint a külügyminiszter részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, de nem kért bocsánatot a történtek miatt.

A belügyi, illetve az idegenforgalmi tárca szűkszavú közleményei szerint a konvoj egy tiltott övezetbe hajtott be, ahol a hadsereg éppen terrorellenes hadműveleteket hajtott végre. Sajtóforrások szerint az Iszlám Állam egyiptomi ágának fegyvereseit üldözték, akik röviddel azelőtt elhurcoltak és kivégeztek egy általuk kémkedéssel vádolt helyi lakost. Ezt megerősítendő, az al-Vafd című napilap a címlapján közölt egy fotót, amelyen az illető lefejezett holtteste látszik. 

Az utazási iroda és a túlélők ugyanakkor azt állítják, hogy a csoport az illetékes szervekkel való egyeztetetés után kelt útra, ráadásul az idegenrendészet egyik tagja is részt vett a túrán. Számos ellenőrzőponton áthaladtak, anélkül, hogy bárki feltartóztatta, vagy figyelmeztette volna őket a veszélyre. 

A légicsapást sebesülésekkel túlélő egyik sofőr elmondta, hogy az aszfaltozott úttól mindössze egy kilométerre tértek le, hogy ebédszünetet tartsanak, amikor támadás érte őket. Egyes beszámolók szerint a szénné égett járművek körül szétszórtan heverő holttestek elhelyezkedése arra enged következtetni, hogy az áldozatok közül többel menekülés közben végeztek.

(MTI)