Menesztették a ciprusi rendőrfőnököt a külföldi nőket megölő sorozatgyilkos ügye miatt

A ciprusi elnök pénteken menesztette az ország rendőrfőnökét, mert nem vizsgálta ki elég hamar azoknak a külföldi nőknek és lányoknak az eltűnéseit, akik - mint az kiderült - egy sorozatgyilkosnak estek áldozatul az utóbbi két és fél év leforgása alatt.

Menesztették a ciprusi rendőrfőnököt a külföldi nőket megölő sorozatgyilkos ügye miatt
Fotó: Facebook

Nikosz Anasztasziadisz államfő Zakariasz Krüszosztomu rendőrfőnök leváltását a rendvédelmi szervek "nyilvánvaló hanyagságával" indokolta, mert a hatóság nem indított nyomban vizsgálatot az eltűnésekkel összefüggésben. "Abba a kellemetlen helyzetbe kerültem, hogy fel kell mentenem Ciprus rendőrfőnökét szolgálati kötelezettségei alól" - írta Anasztasziadisz Krüszosztomunak címzett levelében, amelyet a helyi sajtóban is közzé tettek.

"Egy hatóság vezetője, még ha nem is visel személyes felelősséget, akkor is felelősséget kell vállalniaaz általa vezetett testület tekintélyének helyreállításáért"

- olvasható tovább az elnöki üzenetben.

Csütörtökön a ciprusi igazságügyi miniszter mondott le, miután többen azzal vádolták meg a rendőrséget, hogy nem vizsgálta ki megfelelően az ügyet.

Négy nő holttestét találták meg eddig a szigetországban az utóbbi három hétben, és további három eltűnt áldozatot keresnek még, köztük egy 6 és egy 8 éves lányt. A gyilkosságokkal vádolt 35 éves katonatiszt őrizetben van. Beismerte a rendőröknek, hogy meggyilkolt hét nőt, akikkel egy internetes társkereső oldalon ismerkedett meg.

Az ügy kirobbanásával egy időben a ciprusi hatóságokat éles kritika érte amiatt, hogy nem foglalkoztak kellő alapossággal a nők sorozatos eltűnésének kivizsgálásával. 

A sorozatgyilkos első áldozata egy romániai nő és annak lánya volt, akik 2016 szeptemberében tűntek el, legutóbb pedig egy Fülöp-szigeteki nőt ölt meg tavaly augusztusban.

Az eddig felfedezett holttesteket egy Nicosiától 32 kilométerre nyugatra fekvő mesterséges tó - egy használaton kívüli rézbánya szennyvíztározója - mélyén találták meg. A meggyilkolt nők holttestét a férfi bőröndökbe rejtette, amelyeket betondarabokkal süllyesztett a mélybe.

(MTI)