Mégse kéri szabadlábra helyezését Szlovákia történetének egyik legbrutálisabb gyilkosa

Róbert Matta és Viliam Hauser 1994-ben lemészároltak egy hattagú vietnami családot, köztük egy állapotos nőt és egy nyolchónapos csecsemőt.

Mégse kéri szabadlábra helyezését Szlovákia történetének egyik legbrutálisabb gyilkosa
Az elkövetők

Miután az életfogytiglanra ítélt bűnözők már leültek 25 évet, így kérvényezhették feltételes szabadlábra helyezésüket, és ezt Matta is megtette, az eredetileg erre a hétre kitűzött tárgyalás viszont végül nem valósul meg, mert a kérelmét visszavonta - írja a SITA hírügynökségre hivatkozva a Nový Čas.

A bíróság egyébként mind Hauser, mind Matta esetében elrendelte a pszichológusi, valamint más szakvélemények elkészítését. A bíróság ilyenkor több mindent megvizsgál, elsősorban formális és anyagi lehetőségeket. Az elítéltnek a tárgyaláson meg kell győznie a bírót, hogy kötelességei teljesítésével a börtönben megjavult és képes lesz rendes életet élni azt követően, hogy feltételesen szabadlábra helyezik.

1994. április 8-án egy magáncég pozsonyi raktárában mészároltak le ketten hat embert, köztük egy nyolc hónapos csecsemőt és egy állapotos nőt. Az akkoriban 23 éves Róbert Matta és a 24 éves Viliam Hauser egy Škorpión típusú gépfegyverrel agyonlőtt három felnőtt férfit (35, 35, 34 évesek) és két felnőtt nőt (32 és 33 éves), közülük az egyik a hatodik hónapban lévő állapotos kismama volt, emellett megfojtottak egy nyolc hónapos kislányt.

A tömeggyilkosság indítéka rablás, azaz anyagi haszonszerzés volt. Különböző valutákban összesen 1,137 millió koronára (ma kb. 37 ezer euró) tettek szert: 150 ezer szlovák korona, 4 ezer márka, 29 712 dollár és 30 ezer schilling.

A kegyetlen bűncselekmény elkövetéséről itt írtunk bővebben.

(Nový Čas)