Meggyilkoltak egy korrupciós ügyek után nyomozó újságírót Ghánában

 Meggyilkoltak egy oknyomozó újságírót Ghánában, aki az afrikai futballhoz kötődő korrupciós ügyek után kutatott - számoltak be helyi források csütörtökön.

Ahmed Huseint szerda este lőtték agyon, amikor hazatért a ghánai fővárosban, Accrában található otthonába. A 34 éves újságírót autójában érték a végzetes lövések; mellkason és nyakon lőtték ismeretlen tettesek - mondta el egy rendőrségi forrás.

Husein nemrég panaszt emelt a ghánai kormánypárt egyik képviselője ellen, aki az állami tévében közzétette fotóját, és jutalmat ígért annak, aki elveri.

A férfi egy csapat újságíróval együtt Anas Aremeyaw Anas ismert oknyomozó riporternek dolgozott a futballhoz kötődő korrupciós ügyek feltárásán. Tavaly hatalmas nemzetközi botrány kerekedett abból, hogy kiderült: Ghánában - más afrikai országokhoz hasonlóan - bevett gyakorlat a focisták lefizetése a kívánt eredmény érdekében.

Erről 2018 júniusában mutattak be dokumentumfilmet, amelyben magukat "potenciális befektetőknek" mondó, beépített riporterek több tucat ghánai és afrikai játékvezetőt, illetve a helyi futballszövetség számos vezetőjét vesztegették meg. A botrány során több mint 50 afrikai bírót függesztett fel az Afrikai Labdarúgó-szövetség, míg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) három hónapra felfüggesztette a ghánai futballszövetséget vezető, később lemondásra kényszerülő Kwesi Nyantakyit.

Anas Aremeyaw Anas a Twitteren reagált kollégája halálára.

"Szomorú hír, de nem futamodunk meg. Nyugodj békében, Ahmed!"

- írta.

A nemzeti médiabizottság elítélte a gyilkosságot, és felszólította a hatóságokat, hogy alaposan vizsgálják ki az ügyet.

(MTI)