Megfojtották, feldarabolták, bebetonozták. Dél-szlovákiai alvilági figurák a brutális gyilkosság hátterében!

Egy egykori stróman, Štefan Bednár több mint 17 évvel ezelőtti eltűnése és halála körüli kérdőjeleket tisztázhatná Kosťov Norbert három évvel ezelőtti vallomása, csakhogy az ügyben senkit nem gyanúsítottak meg. 

Megfojtották, feldarabolták, bebetonozták. Dél-szlovákiai alvilági figurák a brutális gyilkosság hátterében!
Az eltűnt Štefan Bednár, akit egykor csalás miatt keresett a rendőrség (Forrás: Markíza)

2005 januárját írjuk, amikor váratlanul eltűnt Bednár, akit vélhetően strómanként, azaz fehér lóként használtak egy bizonyos cégben. A már említett Kosťovot, aki beszélt Bednár meggyilkolásáról, a magyar Terrorelhárítási Központ alakulata 2020 augusztusában fogta el, majd előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsított meg egy magyar társával együtt a Pilisszentivánnál talált testmaradványokkal összefüggésben.

A gyanú szerint a 42 éves szlovákiai férfi, valamint 41 éves magyar társa 2018 januárjában egy szlovák állampolgárságú férfit és barátnőjét gyilkolta meg egy budapesti lakásban, majd a holttesteket feldarabolták és elásták. A gyilkosság helyszínén talált vérnyomok alapján állították fel a genetikai profilt, melyből kiderült, hogy a meggyilkolt férfi 43 éves szlovák állampolgár, aki hamis okmányokkal bérelte korábban a lakást – Szlovákiában elkövetett erőszakos bűncselekmények miatt kiszabott 8 éves letöltendő szabadságvesztése elől bujkált 2014 óta Magyarországon. 

A magyar hatóságok ezután együttműködtek a komáromi rendőrséggel, amelynek segítségével fény derült arra, hogy 2016 óta a férfi 29 éves barátnője is eltűnt.  2018. július 9-én Pilisszentiván külterületén egy erdős területen tetemkereső kutyákkal és talajradar segítségével egy méter mélységben elásva találták meg a sértettek holttesteit.

Kosťov Norbert

A nyomozás során eljutottak a más bűntények miatt már letartóztatásban lévő H. Zsolthoz, és ő beszélt egy magyar ajkú szlovák állampolgárról, Kosťov Norbertről, akivel állítása szerint három erőszakos bűncselekményt követett el Szlovákiában. H. Zsolt elmondta, hogy 2016. február 11-én Kosťov egyedül követte el a gyilkosságot a budapesti lakásban, ő maga pedig a holttestek feldarabolásában és elásásában vett részt.

Kosťov 2019-ben kihallgatta a szlovák NAKA is, és vallomásában beszélt Bednár 2005-ös megöléséről. Állítása szerint a férfit a párkányi Tóth Róbert, azaz Čučo ölte meg. Eleinte állítólag csak fogva tartották egy lakásban. Egyszer viszont, amikor odamentek, már nem élt. "Mozdulatlanul feküdt a padlón a fürdőszobában. Čučo később elmondta, hogy megfojtotta. Arra utasított, hogy rakjuk a kádba, majd fogott egy kést és elvágta a torkát" - mondta.

Állítása szerint másnap levetkőztették és egy motorfűrésszel darabokra vágták. Ezután fóliába csomagolva, bőröndőkbe rejtve elvitték egy erdőbe. Farnad község közelében próbáltak tőle megszabadulni, lelocsolták benzinnel és megpróbálták felgyújtani, csakhogy nem akart égni. Miután elindultak visszafelé, az árokban kötöttek ki, és egy közeli szövetkezetben kértek segítséget. Traktorral vontatták ki őket az árokból, majd visszatértek a lakásba, ahol tíz centis darabokra vágták.

"Cserélkeztünk hárman, emlékszem, ahogy Čučo fogott egy fejszét és levágta a fejét, majd kiszedte a fogait, mert állította, azok az egyedüliek, amik leleplezhetnek bennünket" - fejtette ki, majd elárulta, hogy a holttest darabjait ezután vödrökbe rakták és betonnal öntötték be.

Tóth Róbert

Tóth a Markízának tagadta, hogy részt vett volna ilyesmiben. "Senkit sem gyilkoltam meg, és a továbbiakban nem is nyilatkozom ebben az ügyben" - mondta.

Tóthról egyébként tudni kell, hogy a Sýkora-klán egykori alapítója, Miroslav Sýkora 1997-es meggyilkolásának egyik koronatanúja.

Kosťov jelenleg tehát Magyarországon ül börtönben a gyilkosságokkal összefüggésben.

Az ügyészség megerősítette a Markízának, hogy a Bednár-gyilkosság kapcsán senkit nem gyanúsítottak meg, a nyomozást pedig tavaly felfüggesztették.

(Markíza)