A maffiavezér, a hullagyalázó sorozatgyilkos és mind közül a legfiatalabb – íme, Szlovákia legismertebb bűnözői, akik életfogytiglanit kaptak

Azzal, hogy a Legfelsőbb Bíróság kedden életfogytiglan tartó szabadságvesztésre ítélte a húszéves Rudolf Dorčíkot, ő lett Szlovákiában a legfiatalabb elítélt, aki a legsúlyosabb büntetést kapta.

A maffiavezér, a hullagyalázó sorozatgyilkos és mind közül a legfiatalabb – íme, Szlovákia legismertebb bűnözői, akik életfogytiglanit kaptak
Ondrej Rigo, Mikuláš Černák és Rudolf Dorčík (Fotók: TASR)

Dorčík és 22 éves társa, Milan Jesenský tavaly februárban ki akarta próbálni, hogy milyen embert ölni, ezért kicsaltak iszogatni egy 47 éves férfit. A polgári védelem egy elhagyatott épületéhez mentek, ahol rövid ideig beszélgettek, majd az egyikük közölte vele, hogy ez élete utolsó napja, meg fog halni. Rátámadtak, elkezdték ütlegelni, rugdosni, majd egy fahasábbal ütötték. Amikor az áldozat mozdulatlanul feküdt, az egyik támadó nyakon szúrta egy üvegszilánkkal, a másik pedig több vágást is ejtett a fején, mert látni akarta az agyát. Az áldozat a rengeteg sérülése miatt végül valóban meghalt, az arcát szinte teljesen szétroncsolták. A rendőrség hamar azonosította az elkövetőket, akik beismerték tettüket. A bíróság határozata szerint Dorčík élete végéig börtönben marad, míg Jesenský 25 évet tölt rács mögött.

A szlovákiai börtönökben megközelítőleg ötven életfogytiglanos elítélt van, köztük brutális sorozatgyilkosok és maffiavezérek a 90-es évekből. A Nový Čas összegyűjtötte a legismertebbeket.

A most 55 éves Mikuláš Černákot a 90-es években a szlovákiai alvilág legerősebb vezérének tartották. 2010-ben jogerősen életfogytiglan tartó szabadságvesztésre ítélték hat személy meggyilkolásáért, valamint egy gyilkosság megrendeléséért. A börtönben fokozatosan újabb gyilkosságokat, illetve azokban való részvételt vallott be. A Prečo som prelomil mlčanie című könyvében a társaival elkövetett bűncselekményekről ír.

Ondrej Rigót Szlovákia legbrutálisabb sorozatgyilkosának tartják. Ezt azzal érdemelte ki, hogy a 90-es évek elején nyolc 23 és 90 év közötti nőt, valamint egy 14 éves lányt gyilkolt meg, a holttesteket megerőszakolta, majd kirabolta.

Polgári Tibor eredetileg 13 éves szabadságvesztést kapott zsarolásért, 1993-ban viszont életfogytiglan tartó szabadságvesztésre ítélték. Ő volt az 1991-es leopoldovi szökés fő kitervelője, a rabok akkor öt börtönőrrel végeztek brutálisan. Polgári az életfogytiglanos rabok közül a legrégebb óta (1984) van börtönben.

Ján Molnár és Ľubor Masár volt az első, akit 1991-ben a bársonyos forradalom után életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítéltek. A két férfi 1990 augusztusában az ausztriai A-25-ös autópálya parkolójában brutálisan megerőszakolt, majd megfojtott egy 27 éves holland nőt, férjét pedig súlyosan megsebesítették.

Alojz Kromkát 2004-ben három gyilkosság elkövetéséért ítélték életfogytiglanira. A maffiakörökben csak Lojzo Čističként ismert bérgyilkos 1997-ben véletlenül lelőtt egy 18 éves lányt, miközben tüzet nyitott egy autóra, amelyben a célpontjai, köztük az alvilág tagjai ültek. Ő áll a zsolnai alvilági vezér, Milan Holáň, valamint testőre, Stanislav Vnuk 1997-es meggyilkolása mögött is.


(Čas.sk)