Lelökték egy hídról, mert nem akart ölni: az édesapja talált rá a haldokló kamaszra

Azért kellett meghalnia a tizenkét éves Angel Ariel Escalante Pereznek, mert nem akart gyilkolni - írja a 24.hu.

A Guatemala fővárosában, Guatemalavárosban élő fiút kinézte magának egy helyi bűnbanda, miközben hazafelé tartott az iskolából. Azt mondták neki, ha élni akar, meg kell ölnie egy buszsofőrt.

Azzal fenyegették, hogy szétvágják egy machetével, vagy ledobják egy hídról, ha nem engedelmeskedik. Azt mondták, a módszert rábízzák a lényeg, hogy a sofőr halott legyen. A kamasz nemet mondott, mire a banda tagjai ledobták őt az Incienso hídról, 135 méteres magasságból.

Angel zuhanását lelassította a híd alatt fekvő trópusi erdő vastag lombozata, ezért még élt, amikor földet ért. Kritikus sérülései miatt azonban mozdulni sem tudott: 72 óra múlva talált rá az édesapja. A fiút tűzoltók mentették ki a dzsungelből, majd kórházba vitték, ahol az orvosok 15 napon át küzdöttek az életéért, de hiába: Angel belehalt a sérüléseibe.

A fiú mesélte el az apjának, hogy mi történt vele: azt mondta, hat férfi rabolta el, és amikor nemet mondott a gyilkosságra azt mondták választhat a machete és a híd a között.

„Egyre gyakoribbak az efféle történetek, hogy a bandák kiskorúakat használnak gyilkosságok elkövetésére” – mondja Edgar Guerra, helyi emberi jogi aktivista. „A bűnözők így akarják megúszni, hogy őket vonják felelőségre az emberölésekért. Latin Amerika szervezett alvilágában bevett gyakorlat, hogy a bandák gyerekeket toboroznak, akiket általában kábítószer-, vagy fegyvercsempészetre használnak. A térségre jellemző alacsonyszintű oktatás, és szegénység nagyon megkönnyíti a dolgukat” – tette hozzá.

24.hu