LÉGI KATASZTRÓFA: Senki nem jelzett a gépről, hogy baj lenne, és két napja ellenőrizték

A MAU ukrán légitársaság képviselői szerint az Iránban szerda reggel lezuhant utasszállító repülőgépük jó állapotban volt, és a járat jól képzett személyzete sem követhetett el hibát.

LÉGI KATASZTRÓFA: Senki nem jelzett a gépről, hogy baj lenne, és két napja ellenőrizték
Fotó: AP/TASR - További fotókért kattints!

"Ez volt az egyik legjobb repülőgépünk kiváló, megbízható személyzettel" - jelentette ki Jevhenyij Dihne, a MAU elnöke kijevi sajtótájékoztatóján.

Ihor Szosznovszkij repülési műveleti alelnök hozzátette: mivel a gép elérte a 2400 méter magasságot, minimális az esélye annak, hogy a személyzet hibát követhetett el. A gép személyzetét két pilóta, egy oktató és hat utaskísérő alkotta. Volodimir Japonenko parancsnok 11 600 óra repüléssel rendelkezett, szinte valamennyit Boeing típusú gépen repülte, Szerhij Homenko másodpilóta pedig 7600 repülési órával.

Olekszandr Safijev, a MAU műszaki igazgatója elmondta, hogy gépet 2016-ban gyártották, közvetlenül a Boeing üzeméből szerezték be, korábban sehol sem üzemeltették. Utoljára január 6-án esett át műszaki ellenőrzésen. A MAU nem kapott semmilyen jelzést a pilótáktól sem Teherán felé repülve, sem onnan a felszállás előtt arról, hogy műszaki meghibásodást észleltek volna.

A cég vezetése ugyanakkor ígértet tett arra, hogy tüzetes vizsgálatot indítanak, amelybe bevonják Ukrajna és Irán légiközlekedési hatóságait, a Boeing gyártóvállalatot, a légitársaság képviselőit, valamint az Ukrajnában működő, polgári repülőgépekkel kapcsolatos balesetek és események kivizsgálásával foglalkozó nemzeti irodát is.

A gép fedélzetén utazott 82 iráni, 63 kanadai, 11 ukrán, 10 svéd, 4 afgán, 3 német és 3 brit állampolgár - erről tájékoztatott az ukrán külügyminiszter.

Volodimir Zelenszkij elnök ezzel egy időben utasította az ukrán főügyészséget, hogy indítson büntetőeljárást a katasztrófa körülményeinek kivizsgálására. "Vizsgálóbizottságot kell létrehozni a rendészeti és a polgári repülésért felelős szakosodott szervezetek képviselőiből" - írta az ukrán államfő a Facebookon. Hangsúlyozta, hogy a katasztrófa minden lehetséges okát ki kell vizsgálni. Hozzátette: attól függetlenül, hogy mi okozta a katasztrófát, "ellenőrzik a teljes polgári flotta légi alkalmasságát".

Zelenszkij üzenetét követően nem sokkal az ukrán ügyészi hivatal közzétette, hogy vizsgálatot indított a közlekedésbiztonsági szabályok, illetve a légi jármű üzemeltetéséről szóló cikkely megsértése címén.

Közben IRIB iráni állami hírügynökségre hivatkozva az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentette, hogy megtalálták a katasztrófa helyszínén a roncsok között a repülőgép mindkét feketedobozát.

A MAU - teljes nevén Ukrajna Nemzetközi Légitársasága - Ukrajna legnagyobb légi fuvarozó vállalata. Személy- és áruszállítással egyaránt foglalkozik belföldre és külföldre is, beleértve Európát, az Egyesült Államokat, a Közel-Keletet, a FÁK-államokat és Ázsiát. 1992-ben alapították eredetileg állami vállalatként, de 2011-ben teljesen privatizálták, azóta száz százalékban magánkézben, több magánvállalat tulajdonában van. A cégben jelentős, befolyásoló tulajdoni hányaddal rendelkezik Ihor Kolomojszkij ukrán oligarcha, aki a vállalat részvényeinek 25 százalékát birtokolja.

Az iráni ISNA hírügynökség korábban közölte, hogy a gép 5 perccel a felszállás után zuhant le, de már a levegőben is lángolt. Ez látható az alábbi videón is:

 

 

Megvannak a feketedobozok

Megtalálták az utasszállító repülőgép mindkét feketedobozát - jelentette az iráni állami televízió. Egy iráni tisztségviselő úgy nyilatkozott: mindkét feketedoboz megrongálódott, de várhatóan hozzá lehet majd férni a bennük rejlő adatokhoz.

Az iráni polgári repülési hatóság vezetője a Mehr iráni hírügynökség jelentése szerint azt közölte: Irán nem fogja átadni a feketedobozokat a szerencsétlenül járt gépet gyártó Boeing vállalatnak. Ali Abedzadeh azt is elmondta, hogy még nem tudják, Irán melyik országba fogja elküldeni a feketedobozokat az adatok elemzésére.

A Kijevbe tartó Boeing 737-es típusú utasszállító gép 167 utassal és 9 fős személyzettel a fedélzetén zuhant le Teherán mellett nem sokkal a felszállás után. A katasztrófát senki sem élte túl. Az iráni hatóságok rövid időn belül azt közölték, műszaki hiba okozta a tragédiát, bár az nem világos, hogyan jutottak ilyen gyorsan erre a következtetésre.

(MTI/Denník N)