Légen razziázott a NAKA: őrizetbe vettek egy szurkolót gyűlölet-bűncselekmény miatt

Több bűncselekménnyel is meggyanúsítottak egy dunaszerdahelyi járásbeli szurkolót.

Légen razziázott a NAKA: őrizetbe vettek egy szurkolót gyűlölet-bűncselekmény miatt
Fotó: Rendőrség (Facebook)

Információnk szerint szerdán Légen (Dunaszerdahelyi járás) tartott házkutatást a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA).

"Emlékeznek még az esetre, amikor egy férfi megpróbált felgyújtani egy zászlót a Szlovák Köztársaság állami szimbólumával a Magyarország-Szlovákia futballmérkőzésen, amely Budapesten zajlott?" - kezdi a rendőrség a bejegyzést, amelyben azt írják, hogy ugyanarról a személyről van szó, akinél szerdán házkutatást tartottak. Tudomásunk szerint azonban nem ő, hanem egy magyar állampolgár volt az, aki a mérkőzésen megpróbált felgyújtani egy szlovák címerrel ellátott sálat.

A rendőrség szerdán arról tájékoztatott, hogy a 38 éves I. J.-t még korábban szélsőséges bűncselekmény elkövetésével gyanúsította meg a NAKA, június 22-én, hétfőn pedig közösség elleni uszítással is meggyanúsították. Emellett garázdasággal és szélsőséges eszmék terjesztését szolgáló anyagok birtoklásával, valamint azzal is, hogy olyan mozgalom felé mutatott szimpátiát, amelynek célja az emberi jogok és alapvető szabadságok elnyomása.

Rendőrségi információk szerint a házkutatás során a gyanúsított személyt őrizetbe vették és további, szélsőséges eszméket sugalló tárgyakat foglaltak le. A nyomozó egyúttal indítványozta a gyanúsított vizsgálati fogságba helyezését.

Mint ismert, a tavalyi Magyarország-Szlovákia mérkőzés nem kis visszhangot váltott ki: a hazai közönség kifütyülte a szlovák himnuszt, valamint rasszista és kirekesztő rigmusokat skandált, amire a vendégszurkolók provokatív politikai üzenettel válaszoltak. Az adok-kapok eredménye az lett, hogy mindkét szövetséget zárt kapus mérkőzésre büntette az UEFA, a szlovák fél azonban sikeresen fellebbezett, így megúszta 15 ezer eurós büntetéssel.  Az Eb-selejtezőt követően több szlovákiai szurkoló azt állította, hogy a mérkőzés után megtámadták őket Budapest utcáin. Az üggyel kapcsolatban a rendőrség őrizetbe vett hat személyt, hármat közülük súlyos testi sértéssel, kettőt garázdasággal, egyet pedig súlyos testi sértés kísérletével és könnyű testi sértéssel gyanúsítottak meg.


(parameter)