Legalább kétszáz halottja van az északnyugat-nigériai vérengzéseknek

Már legalább 200 halálos áldozata van a Nigéria északnyugati részén található Zamfara államban a héten elkövetett vérengzéseknek - derült ki vasárnap a helyi kormányzat közleményéből.

A  humanitárius ügyek minisztériuma arról tájékoztatott, hogy többtucatnyi embert továbbra is keresnek, és több mint 10 ezren maradtak fedél nélkül a banditák garázdálkodása nyomán.

Több száz motoros fegyveres összesen tíz falut támadott meg Anka és Bukkuyum körzetben szerdán és csütörtökön. Szemtanúk beszámolói szerint válogatás nélkül lőtték a helyieket, és felgyújtották otthonaikat.

Mindeközben harminc diák és egy tanár szabadult ki emberrablók fogságából az északnyugat-nigériai Kebbi államban. Yahaya Sarki, az állam kormányszóvivője elmondta, hogy az emberek hét hónap fogság után megérkeztek az állam fővárosába, Birnin Kebbibe, ahol orvosi vizsgálat vár rájuk.

Nem tudni, hogy az állam vezetése fizetett-e váltságdíjat értük.

Ismeretlen fegyveresek júniusban támadták meg a Yauri városában található főiskolát, ahonnan az intézmény szerint 102 diákot és a személyzet nyolc tagját hurcolták magukkal. A rendőrség akkor megerősítette a hírt, ám nem közölte az elraboltak pontos számát.

A biztonsági erők azóta nyolc diákot, illetve egy tanárt szabadítottak ki, három diák holttestére pedig a vadonban találtak rá. További 27 diákot és a személyzet három tagját az emberrablók engedték el októberben, többek pedig azt követően térhettek haza, hogy a szüleik megegyeztek a fogvatartóikkal.

Az ENSZ adatai szerint 2021-ben több mint 1400 gyereket raboltak el Nigériában, nagyrészüket iskolai rajtaütések során. A diákok többségét váltságdíj fejében elengedték.

Nigéria északnyugati és középső részén gyakoriak a fegyveres támadások, fosztogatások, emberrablások, gyújtogatások és jószáglopások.

(MTI)