Legalább 12 embert megöltek a szomáliai szálloda elleni támadásban

Legalább 12 ember meghalt Szomália fővárosában, Mogadishuban, miután az al-Shabaab terrorszervezet fegyveresei megtámadtak egy szállodát - közölte szombaton egy hírszerzési tiszt.

Legalább 12 embert megöltek a szomáliai szálloda elleni támadásban
Illusztráció (Fotó: AP/TASR)

A nyilatkozó a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, a hatóságok ostrom alá vették az épületet, a művelet még jelenleg is tart.

A támadók péntek este két pokolgép robbantásával indították akciójukat. Az egyik egy akadályt rombolt le, a másik a szálloda kapuját. Több fegyveres hatolt be a létesítménybe, amelyet elfoglaltak.

A hírszerzési tiszt, aki csak a Mohamed keresztnevet adta meg, azt mondta, hogy 12 ember, főleg civilek haltak meg a támadásban.

Szemtanúk szerint szombatra virradóan több robbanás hallatszott, amikor a kormányerők megpróbálták visszaszerezni az ellenőrzést a szálloda felett a fegyveresektől. A harcok során a szálloda nagy része megsemmisült - mondták.

Az al-Kaidával kapcsolatban álló al-Shabaab csoport vállalta a felelősséget a támadásért - derül ki a terrorista kommunikációt weboldalakon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport beszámolójából.

Szomáliában a biztonsági helyzet rendkívül rossz, elsősorban az al-Kaida iszlamista terrorszervezethez köthető al-Shabaab milícia merényletei miatt, amely már több mint 10 éve harcol a szomáliai kormány megdöntéséért. Célja egy, az iszlám törvények szigorú értelmezésén alapuló uralom megteremtése.

(MTI)