Különösen kegyetlen módon kínoztak meg két németjuhászt!

Az Ombudsman az Állatok Jogaiért a Csehszlovák Ivartalanítási Programmal együttműködve büntetőfeljelentést tett a napokban állatkínzás miatt.

Az eset Huncovce községben (Késmárki járás) történt hétfőn: két német juhászkutyát kínoztak halálra különösen kegyetlen módszerrel.

Az állatvédők szerint az egyik kutyának a hátán volt nagy vágott sebe, amelyet valószínűleg fejszével okoztak. A másik kutyának ugyancsak mély sebe volt a hasa tájékán, emellett az állat jelentősen alultáplált volt.

Amikor megtalálták a megkínzott kutyákat, mindkettőt állatorvoshoz vitték. Egyikük a műtét közben vesztette életét, a másikat pedig a súlyos sérülései miatt el kellett altatni, neki medencetörése volt.

Igor Pavlik, az eperjesi kerületi rendőrkapitányság szóvivője a TASR hírügynökségnek megerősítette, hogy a rendőrség intenzíven foglalkozik a két esettel. Állatkínzás bűncselekménye ügyében eljárást indítottak ismeretlen elkövető ellen. Ezért a bűntettért akár két év börtönbüntetés is kiszabható.

„Gyakran van dolgunk az állatokkal való kegyetlen bánásmód eseteivel. A két megkínzott, hunfalvi farkaskutya esete kivételes brutalitásával tűnik ki” – közölte Zuzana Stanová állatjogi ombudsman. Hozzátette: az állatkínzás társadalmi problémája komplex megoldásokat kíván. Fontosnak tartja a gyerekek állatvédelemre és a természet tiszteletére való nevelését. Különösen fontos emellett, hogy hatékony büntetéssel sújtsák az állatkínzókat, hangsúlyozta Stanová.


(TASR)