Két méteren múlott, hogy földbe csapódjon az utasszállító

Nem sokon múlt, hogy földbe csapódjon a 172 utast és 6 fős személyzetét szállító Norwegian Airbus A320-as repülőgépe a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren – írja a 24.hu.

Az AirPortal szerint a stockholmi Arlanda repülőtérről induló járat a francia reptér futópályájától 1,5 kilométerre már csak alig 2 méter magasan volt, amikor emelkedni kezdett.

A francia balesetkivizsgáló szervezet, a BEA nemrég adta ki vizsgálati eredményét a május 23-án történt esetről, amely szerint a problémát az okozta, hogy a párizsi repülésirányítás rossz adatokat adott meg a légnyomásértékről. Bár a pilóták többször is elismételtették az adatot a légi irányítóval, az minden alkalommal rossz adatot diktált be.

A nem megfelelően beállított nyomásmagasság azt jelentette, hogy az A320-as gép 85 méterrel alacsonyabbra került, mint azt a személyzet gondolta. A toronyban ugyan látták, hogy veszélyesen alacsonyan repül a járat, ám a légiforgalmi irányító 10 másodperccel később közölte csak ezt a pilótákkal.

Azonnal meg is kezdték az átstartolást, ám ekkor már csak 37 méterre voltak a talajtól. Ám a gép a tehetetlenségéből fakadóan még tovább süllyedt, végül 2 méterrel a föld felett sikerült csak az átstartolás. 

A második kísérletre szintén nem kaptak helyes nyomásértéket, ám akkor már szabad szemmel is látták a futópályát, így biztonságban le tudták tenni a gépet.


(via24.hu)