Kegyetlen módon végeztek macskákkal Dunaszerdahelyen – a rendőrség intenzíven nyomoz az elkövetők után!

Az elmúlt napokban két szörnyű eset is történt, amelynek során macskákat bántalmaztak és gyilkoltak meg kegyetlen módon Dunaszerdahelyen.
A cikkben a nyugalom megzavarására alkalmas képek találhatók.

Kegyetlen módon végeztek macskákkal Dunaszerdahelyen – a rendőrség intenzíven nyomoz az elkövetők után!
Fotó: Rendőrség

A történtekre az OZ Mačičky Dunajská Streda polgári társulás hívta fel a figyelmet. Az első eset május 20-a körül történt. „20:30-kor értesítettek bennünket, hogy egy sérült macskát láttak Dunaszerdahelyen, a Városháza téren. Amikor megérkeztem a helyszínre, átfésültem a parkolót és hosszabb keresés után megtaláltam az egyik autó kerekénél. Kivettem őt, és közben egyáltalán nem ellenkezett, segítségkérően sírt. Kollégámmal azonnal az érsekújvári állatklinikára vittük” – mesélte a történteket Péntek Miriam, a polgári társulás vezetője.

A fiatal kandúrt, aki a Miki nevet kapta, súlyos sérülésekkel szállították a klinikára, ahol a röntgenvizsgálat után kiderült, szilánkosra tört a hátgerince.

Először azt hitték, hogy sérüléseit gázolás okozta. Miután állapota az orvosi ellátást követően sem javult, részletesebb röntgenvizsgálatot végeztek, amely kimutatta, hogy a kisállatot meglőtték. Mint kiderült, nem egyszerű szélpuskával, hanem Flobert típusú fegyverrel. A hátgerinc törése és a csigolyák elmozdulása miatt Miki testének két harmada lebénult, problémája volt a légzéssel és az emésztéssel is.

„A legnagyobb valószínűség szerint annak a helynek a közelében érte a lövés, ahol megtaláltam, a doktor úr szerint ugyanis ilyen mértékű sérüléssel képtelen lett volna hosszabb utat megtenni”

– mondta, majd hozzátette, az állatorvossal együttműködve felvették a kapcsolatot a trencséni állatgyógyászati neurológiával. A macska állapotáról való konzultációt követően arra a szomorú elhatározásra jutottak, hogy Mikit el kell altatni, az állapota ugyanis annyira rossz, hogy szerveztében már az alapvető életfunkciók sem működtek.

A polgári társulás tagjai nagy fájdalommal engedték el az alig két év körüli kandúrt. Feljelentés tettek a rendőrségen, és egyúttal kérték az embereket, hogy amennyiben látták a történteket vagy hallották a lövést a 376-os és a 377-es számú lakóház közelében, jelentkezzenek.

Miriam kiemelte, szörnyen felháborítja őket a tény, hogy senki nem törtődött a sérült kisállattal, a járókelők és a környéken élők közül senki nem akadt, aki segített volna rajta.

Alig telt el néhány nap, és máris egy újabb szörnyű hír érkezett, ezúttal a dunaszerdahelyi Sport utcáról.

Az Észak II-es lakótelepen egy idősebb úr saját kertjében nyújtott menedéket macskáknak éveken át. A polgári társulás segítségével időközben többet közülük ivartalanítottak. Ő azonban megbetegedett, ezért a társulás egyik tagját kérte meg, etesse a kisállatokat a távolléte alatt. Ez meg is történt, a környéken élőknek azonban nem tetszett mindez, és többen hangot is adtak az elégedetlenségüknek. Az önkéntesek megegyeztek, hogy a legközelebbi hétvégén más menedéket biztosítanak a cicáknak.

Mikor azonban Miriam kolléganője megérkezett a helyszínre, hogy megetesse a cicákat, borzalmas látvány fogadta: két felnőtt macska és egy alig 10 napos kismacska teteme feküdt a házikójuk előtt. A történtekről azonnal értesítették a rendőrséget.

Mária Linkešová, Nagyszombat megye rendőrségi szóvivője érdeklődésünkre közölte, boncolással derítik ki, hogy pontosan mi okozta a macskák halálát, az ügyben állatkínzás gyanújával indítottak eljárást. Amennyiben bebizonyosodik, hogy szándékos tettről van szó, az elkövető akár 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

A szóvivő kiemelte, a rendőrség mindkét esetben intenzíven keresi az elkövetőket.

Miriam hozzátette, tény, hogy ez már nem adja vissza őket, de imádkozni fognak, hogy a tettest megtalálják és méltó módon megbüntessék.


(fl)