Jogerős: börtönbe megy a kegyetlen apa, aki megnyomorította négyéves kisfiát

A Besztercebányai Kerületi Bíróság helyben hagyta annak a fiatal férfinek a büntetését, aki két évvel ezelőtt novemberben kis híján halálra kínozta és verte akkor négyéves fiát.

A breznói járásbeli Hronecben élő Marek Kupca szinte napi rendszerességgel bántalmazta fiát – ütötte, rúgta, a falhoz lökte. A férfi alkoholista volt, valamint gyakran kábítószert is használt, fiát állítólag azért bántalmazta, hogy úgy viselkedjen, ahogy az a szülőknek megfelelt. Gyakran órákon keresztül a fal mellett kellett állnia, nem kapott elegendő ennivalót és innivalót sem. Azon az ominózus novemberi napon az édesanya nem volt otthon, amikor hazaért, Maťkot eszméletlen állapotban találta a földön.

A kisfiú súlyos fejsérüléssel került kórházba, ahol mélyaltatásban kezelték. Az édesapa azt állította a rendőröknek, hogy a fiú nekiütközött egy bútornak, a kihallgatáson aztán mindent bevallott – a helyszínen részletesen elmondta, mi történt, a rendőrök pedig meg is találták a falon a fiú vérét. A főtárgyaláson viszont fordult a kocka, azt állította, hogy a bűncselekményt nem ő, hanem a felesége követte el.

Bár a fiú felépült, orvosi jelentések szerint maradandó agykárosodást szenvedett, de a kínzás más következményeit is magán viseli. A szakértők szerint a történtek előtt Maťko magába forduló, boldogtalan volt, nem tudta kifejezni érzelmeit. Az agykárosodást követően fokozott fizikai agresszió és önpusztító megnyilvánulások jelei, valamint mentális fejlődésének megzavarása volt nála tapasztalható. Emellett megmagyarázhatatlan és kontrollálhatatlan haragot is mutat, mentális zavarban, beszédproblémában szenved, másokkal szemben agresszív, hiperaktív, nem tud lazítani.

Marek Kupcát végül idén nyáron 10 és fél éves szabadságvesztésre ítélte a Breznói Járásbíróság, ezt pedig kedden a Besztercebányai Kerületi Bíróság is helyben hagyta. Maťko most nagyanyjával él, míg testvérei gyermekotthonba kerültek.


(Čas.sk)