Hét rendőr életét vesztette egy támadásban Kolumbiában

Hét rendőrtiszt életét vesztette és egy megsebesült egy támadásban a Kolumbia nyugati részén található San Luisban pénteken - közölte a bogotái kormány.

A hatóságok szerint az elkövetők egy járőrkocsit vettek célba robbanóanyaggal, majd tüzet nyitottak a járműre. Három áldozat húsz éves vagy annál fiatalabb volt.

A támadókról egyelőre semmit sem tudni, de biztonsági források szerint a térségben aktívak a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) disszidens gerillái, akik elutasítják a kormánnyal kötött békét.

Az ország elnöke, Gustavo Petro határozottan elítélte a támadást, amelyet "a teljes béke szabotálására" tett kísérletnek nevezett. Az államfő a védelmi miniszter és más tisztségviselők kíséretében a térségbe utazott.

Ez volt a legvéresebb támadás a biztonsági erők ellen Petro, a gerillából lett politikus augusztusi hivatalba lépése óta. Az elnök azt ígérte, hogy véget vet a Kolumbiában hatvan éve zajló konfliktusnak, és újrakezdi a béketárgyalásokat az Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) lázadóival. Az ELN-nel folytatott párbeszéd a bogotái rendőrakadémia ellen 2019 januárjában elkövetett, 22 ember életét követelő támadás miatt szakadt meg.

A kormány 2016-ban békét kötött a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerilláival, és ennek köszönhetően sokat javult a biztonsági helyzet a latin-amerikai országban.

A kormány és a baloldali gerillák, a jobboldali félkatonai szervezetek, illetve a drogbandák közötti konfliktusban legalább 450 ezren vesztették életüket 1985 és 2018 között.

(MTI)