Hatvankilós daganatot operáltak le a férfi hasáról

Hatvankilós daganatot távolítottak el egy 57 éves amerikai férfiról, akit orvosai éveken át azzal hitegettek, hogy csak kövér. 

A ritka műtétet egy gigadaganatokra szakosodott sebész, Vipul Dev végezte a kaliforniai Bakersfieldben, ahova egy teherszállító repülőgép rakterében, a padozathoz rögzített karosszékében tett meg 3200 kilométert 40 óra alatt a Mississippi állambeli páciens, Roger Logan.

A jóindulatú tumor valószínűleg egy betokozódott szőrszálból indult ki, amely elfertőződött, megduzzadt, végül saját véredényrendszert fejlesztett ki - mondta el az orvos a Bakersfield Californian című helyi lapnak.

Az alhasból kiinduló daganat több mint 12 éve kezdett nőni, de az orvosok azt mondták a páciensnek, hogy csak kövér.

A tumor végül akkora lett, hogy leért a földig, ha a páciens leült. Logan a végén már járni sem tudott, minden idejét egy fotelban töltötte a lakásában. Amikor a daganat elérte az 59-60 kilót, az orvosok azt mondták a páciensnek, hogy túl kockázatos lenne a műtét, csak 50 százalék esélye lenne a túlélésre.

A férfi felesége, Kitty azonban nem nyugodott, és addig keresett egy specialistát, amíg rá nem bukkant a kaliforniai Vipul Devre, aki már több hasonló műtétet végzett.

Az operációt január 31-én végezték, két nap múlva Logan évek óta először bírta összetenni lábait ahhoz, hogy felálljon és járjon. A férfi jelenleg lábadozik, és azt tervezi, hogy visszatér a normális élethez.


MTI/para