Három országban hatszáz bandatagot tartóztatott le a rendőrség

Bűnbandák több mint hatszáz tagját tartóztatták le összehangolt razziák keretében Salvadorban, Guatemalában és Hondurasban csütörtökön - közölték a hatóságok.

Az érintettek túlnyomó többségét Salvadorban tartóztatták le, ahol azonban még további mintegy hatszáz bandatag ellen szól elfogatási parancs - mondta Raúl Melara salvadori főügyész. A regionális közép-amerikai rendőrségi műveletet információk nyújtásával és koordinációval segítette az Egyesült Államok - tette hozzá. E bandák kábítószer- és emberkereskedelemmel, bérgyilkossággal foglalkoznak. A letartóztatottak között négy bandavezér van.

A 6,6 millió lakosú Salvador a világ egyik legveszélyesebb országa a fegyveres konfliktusok sújtotta térségeket leszámítva. Tavaly 2350 embert gyilkoltak meg az államban a bűnbandák, amelyeknek mintegy 70 ezer tagjuk van, közülük 17 ezer börtönben.

A súlyos szervezett bűnözés az egyik fő oka annak, hogy Közép-Amerikából olyan sokan próbálnak bejutni az Egyesült Államokba. Az embercsempészetet főleg egy húsz csempészből álló hondurasi hálózat szervezi a tegucigalpai főügyész szerint. Nyomozók hozzátették, hogy a hondurasi csempészek hetente mintegy száz embert juttatnak be illegálisan az Egyesült Államokba. Az illegális bevándorlók, akik között nemcsak közép-amerikaiak, hanem indiaiak és afrikaiak is vannak számosan, 8-12 ezer dollárt (2,4-3,6 millió forint) fizetnek a csempészeknek.
 

(MTI)