Halálra vertek egy fiatal nőt az iráni rendőrök, mert "erkölcstelenül" öltözködött

Meghalt egy fiatal nő Iránban azt követően, hogy a szigorú öltözködési szabályokat betartató erkölcsrendészet őrizetbe vette - idézték nagybátyját pénteken az ügyben, amely számos iráni tiltakozását váltotta ki a közösségi médiában.

Halálra vertek egy fiatal nőt az iráni rendőrök, mert "erkölcstelenül" öltözködött
Mahsza Amini

A belügyminisztérium és a teheráni ügyészség vizsgálatot indított Mahsza Amini ügyében Ebrahim Raiszi elnök utasítására - jelentette az állami média. A nő nagybátyját az Emtedad hírportál idézte.

Az állami televízió egy hírben megerősítette a 22 éves nő halálát anélkül, hogy részleteket közölt volna.

Az elmúlt hónapokban iráni jogvédő aktivisták arra buzdították a nőket, hogy közterületen is vegyék le fátylukat, tiltakozásul a kötelező iszlám öltözködési szabályok miatt, noha ezzel a letartóztatást kockáztatják, mert az ország konzervatív vezetői elvárják a hatóságok kemény fellépését az "erkölcstelen viselkedéssel" szemben.

A rendőrség szerint Amini szívrohamot kapott, miután bevitték a helyi őrsre, hogy "meggyőzzék és felvilágosítsák" - közölte az állami televízió, és tagadta, hogy megverték volna.

Az iszlám fejkendő (hidzsáb) elleni tüntetésekre szóló felhívásokat követően a közösségi médiára feltett videókon olyan eseteket mutattak be jogvédők, amelyekben az erkölcsrendészet egységei a hidzsábot nem viselő nőkkel kíméletlenül bántak.

Pénteken a szókimondó reformpárti politikus hírében álló Mahmúd Szadeghi volt parlamenti képviselő felszólította az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjét, Ali Khameneit, hogy szólaljon meg Amini ügyében.

Az 1979-es forradalom után bevezetett iszlám törvények szerint a nőknek kötelező eltakarni a hajukat és hosszú, bő ruhát kell viselniük, hogy alakjuk ne legyen kivehető. A szabályszegők nyilvános megrovásra, pénzbírságra vagy letartóztatásra számíthatnak.

Évtizedekkel a forradalom után a vallási vezetők még mindig ragaszkodnak a törvény betartatásához, ennek ellenére sok nő szűk, combközépig érő kabátot és fején hátra tolt, élénk színű kendőt visel, hogy a hajából minél több látható legyen.

(MTI)