FORDULAT: Megszüntették az eljárást a pozsonyi Obchodná ámokfutója ellen!

A rendőrség javaslatot tett a pozsonyi Széplak utcán (Obchodná) május végén történt ámokfutás elkövetője ellen folyó eljárás megszüntetésére, miután bebizonyosodott, hogy a férfi a bűntény elkövetésének idején beszámíthatatlan volt.

FORDULAT: Megszüntették az eljárást a pozsonyi Obchodná ámokfutója ellen!
Archív felvétel

A lövöldözés május 31-én tört ki a pozsonyi Széplak utcában, azután, hogy egy férfi erőszakkal be akart jutni a pénzügyminisztérium épületébe. Rátámadt a Pénzügyi Igazgatóság munkatársára, és késsel megszúrta őt. A támadó ezután a városközpontban tovább fenyegette a járókelőket. Végül a rendőrök lövéseket adtak le rá, a férfi pedig hasba szúrta magát. A véres incidens során hárman sérültek meg, köztük egy 15 éves lány. 

Veronika Slamková pozsonyi kerületi rendőrszóvivő elárulta, hogy az eset kapcsán június 20-án szüntették meg a büntetőeljárást. "A nyomozó egyszersmind javaslatot tett az elkövető intézeti gyógykezelésének megkezdésére. A büntetőeljárás leállításának indoklása szerint a gyanúsított a bűntény elkövetésekor nem volt beszámítható, ezért nem vonható felelősségre" - közölte a szóvivő.

A Nový Čas korábban közölte, hogy az elkövető egy eladósodott magántanár, aki éppen a pénzügyi nehézségei miatt támadhatott a pénzügyminisztérium épületére. Martin H. egyéni vállalkozóként angolórákat adott, és azt állította magáról, hogy külföldön nőtt fel. A szlovák pénzügyi hatóságok szerint az elborult agyú illető 4,8 ezer eurós tartozást halmozott fel, ami akár az egész konfliktus forrása is lehetett. A magányos farkasként számontartott gyanúsított lelki állapotáról sokat elárul az a manifesztum, amit legutóbb a netre rakott fel. A kaotikus stílusban, hibás szlováksággal megírt "alkotás" valamiféle elegye a politikának és a biológiának. Arról ír benne, hogy el kell távolítani a maffia parazitákat a politikából, akiket felválthatnak a antibiotikumos agysejtek. A szövegben egyebek mellett megtalálható a következő mondat is: "Jogotokban áll minden rendőrt, bírót, politikust, maffiózó kereskedőt megölni, mert ezek az életük végéig tartóan gyilkolásznak le benneteket."

(TASR/parameter)