Felgyújtotta magát egy riporter - tettét összecsapások követték

Összecsapások voltak tüntetők és a biztonsági erők között a nyugat-tunéziai Kaszerínében hétfőn, miután felgyújtotta magát egy fotóriporter az észak-afrikai ország szociális és munkakörülményei ellen tiltakozva - közölte a Reuters brit hírügynökség szemtanúkra hivatkozva.

Felgyújtotta magát egy riporter - tettét összecsapások követték
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Abder-Razzák Zergui a helyszínen életét vesztette.

Tiltakozása előtt a Facebookon közzétett videóban a riporter azt mondta: amikor a munkanélküliek tüntetésre készülnek, fegyveres támadásokat hajtanak végre ellenük, hogy elhallgattassák őket.

"Ez egy felhívás Kaszeríne népének, egymagam robbantok ki forradalmat"

- jelentette ki a felvételen.

A tunéziai újságírók szakszervezete a történtek nyomán közleményt adott ki, amelyben az államot vádolta a médiát behálózó korrupcióért.

Zergui akciója tüntetést robbantott ki, a feldühödött emberek barikádokat emeltek és gumiabroncsokat égettek a városban. A biztonsági erők könnygázzal oszlatták a tömeget - közölte a Reuters szemtanúkra hivatkozva. A brit hírügynökség azonban nem írt arról, hogy hányan vettek részt a megmozduláson, és milyen következményekkel jártak az összecsapások.

A riporter akciója Mohamed Buazizi tiltakozását idézi fel, akinek halála a társadalmi és gazdasági elégedetlenség katalizátorának bizonyult: széles körben neki tulajdonítják a 2011-es "arab tavasz" kirobbantását. A zöldségárus Buazizi a Kaszeríne melletti Szidi Buzidban gyújtotta fel magát elkeseredettségében 2010-ben.

A tragédiát az váltotta ki, hogy a hatóságok mozgóárusi engedélyt követeltek rajta, noha ilyesmire a zöldségárusoknak nem volt szükségük. A helyszíni szemlén bántalmazták, valamint elkobozták portékáit, amelyeket Buazizi állítólag úgy vett, hogy adósságba hajszolta magát. A megaláztatásba, a nincstelenségbe, az éhezésbe és a kilátástalanságba belefáradt, nyolctagú családot eltartó férfi ekkor gyújtotta fel magát.

Buazizi jelképévé vált a más térségekre is átterjedő tiltakozásoknak és sztrájkoknak, öngyilkos tettét is többen követték Tunéziában és más arab országokban.

Tunéziában ismét egyre gyakoribbak a társadalmi elégedetlenség kiváltotta megmozdulások, elsősorban a növekvő munkanélküliség és az infláció miatt.

Bár széles körben úgy tartják, hogy a 2011-es "arab tavasznak" - az elnyomó rezsimek elleni térségbeli tüntetéssorozatnak - egyedül Tunéziában lett demokratikus kimenetele, az ország gazdasága elindult a lejtőn, az utóbbi hét évben sem sikerült megoldani a gazdasági problémákat.

(MTI)