Feladta magát egy gyermekrabló banda főnöke

Amnesztia fejében feladta magát az egyik nigériai gyermekrabló banda főnöke, aki az embereivel decemberben több mint 300 fiút rabolt el - közölte kedden Zamfara nigériai állam kormánya.

December 11-én a bandafőnök Awwalun Daudawa és többtucatnyi fegyveres 344 fiút rabolt el a szomszédos Katsina államban fekvő Kankara település bentlakásos középiskolájából.

A támadást a hatóságok a Boko Haram terrorszervezet számlájára írták, amely magára vállalta egy videóban a gyermekek elrablását, de a szervezet valójában onnan több száz kilométerre, Északkelet-Nigériában tevékeny.

Az emberrablást akkor követték el, amikor a Katsina államból származó Muhammadu Buhari elnök magánlátogatáson járt a térségben. A fiúkat egyheti fogság után a bandák, valamint Katsina és Zamfara állam kormánya közötti tárgyalás eredményeként kiszabadították.

Awwalun Daudawa és hat fegyverese hétfőn adta meg magát a helyi hatóságoknak - közölte Zailani Bappa, a helyi kormány szóvivője. A banda "leadta a fegyvereit", és a harcosaival együtt "felesküdött a szent Koránra, hogy felhagynak eddigi gyakorlatukkal" - áll a szóvivő közleményében.

Közel tíz éve Nigéria északnyugati és központi vidékein úgynevezett "banditák" hajtanak végre erőszakcselekményeket, aki váltságdíj reményében egyre több emberrablást követnek el, illetve állatokat hajtanak el. Ezek a bandák tetteiket nyerészkedésből követik el, de egyesek az ország északkeleti részébe húzódott dzsihadista csoportokkal is kapcsolatban állnak.

A 344 fiú elrablása világszerte nagy visszhangot váltott ki, és emlékeztetett egy másik emberrablásra, amikor 2014-ben a Boko Haram iszlamista szervezet több mint 200 lányt rabolt el Chibokban.

A 43 éves Awwalun Daudawa eredetileg marhatolvaj volt, majd fegyverkereskedelemre adta a fejét, egyebek mellett Líbia és Nigéria északi része között, ahol bűnbandákkal és dzsihadistákkal üzletelt. Idővel a Boko Harammal lépett szövetségre, és az iszlamista csoportnak szállított fegyvereket.


(MTI)