Fegyveres támadók végeztek két tanárral Kasmírban

Fegyveres támadók lelőttek csütörtökön két tanárt Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló részén, vélhetőleg politikai indíttatásból - közölte a helyi rendőrség.

A hatóságok szerint az indiai uralom ellen harcoló szélsőségesek követték el a támadást egy Szrinagar külvárosában található állami középiskolában. Elmondták: egy női és egy férfi tanárt lőttek le közvetlen közelről, akik a szikh, illetve a hindu közösség tagjai voltak. A fegyveresek elmenekültek. Mindkét áldozat még a helyszínen életét vesztette - tette hozzá a rendőrség.

Egy tanár beszámolója szerint a pisztollyal felfegyverkezett férfiak előbb elkérték a tanári kar tagjainak személyi igazolványát, és azután lőtték le a szikh és a hindu oktatót. A kormányerők lezárták a területet, és hajtóvadászatot indítottak a támadók ellen.

Az elmúlt hat napban ez már a hetedik politikai indíttatású gyilkosság volt. Kedden fegyveresek rálőttek egy szrinagari gyógyszertár köztiszteletben álló hindu patikusára. A férfit kórházba szállították, de éltét már nem tudták megmenteni. Egy órán belül a város egy másik részében egy Indiából származó utcai ételárust lőttek le közvetlen közelről, aki a helyszínen életét vesztette. Ugyanaznap este egy taxisofőrrel végeztek fegyveresek a Szinagartól 40 kilométerre fekvő Hadzsin településen.

Rendőrségi feljegyzések szerint a térségben idén már összesen 25 civil esett a politikai indíttatású gyilkosságok áldozatául. A támadásokat India-párti és India-ellenes politikusok is elítélték.

Kasmíron India, Pakisztán és kisebb részben Kína osztozik. Újdelhi és Iszlámábád is teljes egészében igényt tart a területre. Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló részén a lázadók 1989 óta harcolnak Újdelhi uralma ellen. A legtöbb muzulmán kasmíri támogatja a lázadókat abban, hogy egyesítsék a területet, akár pakisztáni uralom alatt, akár független országként.

India kitart amellett, hogy a kasmíri szélsőségesek Pakisztán által támogatott terroristák. Iszlámábád tagadja a vádat, míg a kasmíriak többsége legitim szabadságharcnak tekinti az ilyen eseteket. A két ország közötti konfliktusban civilek, lázadók és kormánykatonák tízezrei haltak meg.
 

MTI