Fakaróval és vascsővel verték halálra az idős férfit, mert édességre és cigarettára fájt a foguk

Hat és 12 év közötti, fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt a Debreceni Törvényszék kedden négy fiatalt, aki édességért, cigarettáért és pár ezer forintért agyonvert egy hajdúhadházi idős férfit. A büntetőügy három további vádlottját javítóintézeti nevelésre ítélték.

Fakaróval és vascsővel verték halálra az idős férfit, mert édességre és cigarettára fájt a foguk
Illusztráció

A törvényszék az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az elsőrendű vádlottat bűnösnek mondták ki nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés, továbbá rablás és magánlaksértés miatt. A bíróság őt halmazati büntetésül 12 év, fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. A másodrendű vádlottat ugyanezen bűntettekért tíz, a harmadrendűt nyolc, a negyedrendűt hat év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. A bíróság az ötöd-, a hatod- és a hetedrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás bűntettében találta bűnösnek, ezért őket 4, illetve 3-3 év javítóintézeti nevelésre ítélte.

A vádirat szerint a fiatalok rendszeresen jártak a sértetthez, akiről Hajdúhadházon köztudomású volt, hogy otthonában nagyobb mennyiségű élelmiszert, édességet és cigarettát tart, amelyet kis haszonnal értékesít. Az első- és másodrendű vádlott 2019. május elején megbeszélte, hogy kicsalják házából a férfit, leütik, majd édességet és pénzt lopnak a házából. A sértett feleségéről tudták, hogy mozgáskorlátozott, ezért őt nem akarták bántani.

A két fiú 2019. május 8-án este becsengetett az idős férfihez, majd amikor kiment a kapuhoz, leütötték. A sértett megtántorodott, de volt annyi lélekjelenléte, hogy védekezzen. Ezt látva a két kamasz megijedt és elszaladt a helyszínről. Mivel üres kézzel távoztak, megbeszélték, hogy később újra megpróbálják kirabolni a férfit, de segítséget hívnak. A fiúk néhány nap múlva öt társukkal együtt tértek vissza. Három fiú átugrott a kerítésen, majd

a kutyák ugatására a házból kijövő férfit a náluk lévő fakaróval és vascsővel többször fejbeütötték. A sértett összeesett, de a fiatalok tovább ütötték, rúgták. Ezután két fiatal bement a házba, ahol az idős férfi mozgáskorlátozott feleségétől készpénzt követeltek.

A megrémült asszony elárulta, hol tartják a pénzüket. A vádlottak

ötezer forintot, majd további kutatás után más helyekről még hatezer forintot tulajdonítottak el (azaz összesen 31 euró értékű pénzt). Két dobozba ezután csokoládét, chipset, cigarettát, cukorkát és energiaitalt pakoltak, majd távoztak a házból.

A vádlottak egy közelben lévő lakatlan házban találkoztak, ott felosztották egymás között a lopott édességet és cigarettát. Az idős férfi életét vesztette.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosítás miatt, míg a vádlottak, védőik és törvényes képviselőik enyhítés, téves jogi minősítés, az ötöd- és hatodrendű vádlottak felmentéséért fellebbeztek. A bíróság az első-, másod-, harmad-, illetve negyedrendű vádlott letartóztatását fenntartotta.

MTI