Először a nagymamáját akarta megölni a texasi tömeggyilkos tini, erről posztolt is egyet

Előre szólt a Facebookon a keddi texasi mészárlás elkövetője, hogy egy általános iskolában fog lövöldözni. A 18 éves Salvador Ramos tizenkilenc diákot és két tanárt ölt meg a texasi Uvaldéban a Robb Általános iskolában. Ámokfutását még otthon kezdte, nagymamájára is rálőtt.

Először a nagymamáját akarta megölni a texasi tömeggyilkos tini, erről posztolt is egyet
Fotó: TASR/AP

A támadás előtt Ramos háromszor is posztolt a Facebookra. Körülbelül harminc perccel azelőtt, hogy az iskolához ért volna, azt írta, hogy le fogja lőni a nagymamáját. A következő bejegyzésben már azt írta, hogy "meglőttem a nagymamát", nem sokkal később egy harmadik posztban pedig azt írta, hogy egy általános iskolában fog lövöldözni.

Greg Abbott texasi kormányzó szerint Ramos arcon lőtte nagyanyját a keddi iskolai ámokfutása előtt, de a nő túlélte a találatot és értesítette a rendőrséget. A tettes ezt követően elmenekült otthonából, amelyben nagyanyjával élt, majd karambolozott kocsijával a Robb Általános Iskola közelében. Az oktatási intézménybe egy hátsó bejáraton keresztül jutott harci felszereléssel egy AR-15-ös jellegű puskával felfegyverkezve.

A gyerekként bullyingolt Ramos ezt követően elbarikádozta magát egy negyedik osztályos tanteremben, ahol tüzet nyitott a diákokra és tanárokra, mielőtt a rendőrség végzett volna vele. Az egyik helyszínelő rendőr arról beszélt, hogy a tanárok kitörték a tantermek ablakait és azon keresztül próbálták evakuálni a diákokat.

Abbott közölte, hogy a halottak mellett tizenheten szereztek nem életveszélyes sebesüléseket. A kormányzó hangsúlyozta, hogy az elkövető közösségi médián tett bejegyzései voltak az egyedüli figyelmeztető jelek. Hozzátette, hogy a főiskolát abbahagyó Ramosnak nem volt büntetett előélete, sem pedig ismert mentális problémája. A hatóságok szerint a 18 éves fiatal két puskát és hozzájuk való 375 darab lőszert vásárolt még márciusban. 

Ramos egykori osztálytársa a CNN-nek elmondta, hogy a fegyveres sms-ben küldött neki fényképeket a nála lévő lőfegyverről és egy lőszerrel teli táskáról napokkal a támadás előtt.

Az ügy ismét felszította az amerikai fegyvertartás körüli társadalmi vitát. A republikánus-demokrata vonalon megosztott vita középpontjában az áll, hogy vajon miért ilyen gyakoriak az ilyen mészárlások abban az országban, ahol például Texasban nagyjából a betöltött 18. életév a fegyvervásárlás gyakorlatilag egyetlen feltétele.

Joe Biden amerikai elnök is megszólalt a kérdés kapcsán, és a Twitterén keresztül jelezte, cselekvéssé kell formálni a fájdalmat, mert ilyen mészárlás más országokban nem történhet meg.

Soha ennyien nem haltak meg iskolai lövöldözésben Texasban, de az elmúlt öt évben az Egyesült Államokban sem fordult elő hasonló.

(444/mti/BBC)