Elítélték a rendőröket, akik meglőttek, majd brutálisan összerugdostak egy fiatal nőt

A Nagyszombati Kerületi Bíróság kedden elítélte a rendőröket, akik brutálisan viselkedtek négy fiatal lánnyal, akiket üldözőbe vettek.

Elítélték a rendőröket, akik meglőttek, majd brutálisan összerugdostak egy fiatal nőt

Az eset 2016. augusztus 2-án történt a hajnali órákban Nagyszombatban: egy Fiat Brava típusú, gyanúsan manőverező gépkocsira figyeltek fel a rendőrök. Egy ideig követték, majd megpróbálták megállítani a kocsit, ami le is lassított, de amikor a rendőr az autó elé állt, a sofőr újra beletaposott a gázba. Innentől filmbe illő, 20 kilométeres autós üldözés vette kezdetét, melynek végén két fiatal nő került kórházba lőtt sebekkel.

A rendőrök először figyelmeztető lövéseket adtak le az autó felé, de a sofőr így sem lassított, ezért erősítést hívtak.

Kilőtték a Fiat egyik hátsó gumiabroncsát is, de a sofőr ezek után sem adta fel, és Vágmedence (Madunice) községbe hajtott, ahol a helyi szövetkezet területére betérve állt csak meg. Az egyik rendőrautóból azonnal ki is ugrott két rendőr, hogy őrizetbe vegyék az ámokfutót, de a sofőr újra tövig nyomta a gázt, és autójával a rendőröket vette célba. Ekkor a rendőrök újra a levegőbe lőttek, és sikerült kilőniük a kocsi abroncsait is - minek következtében az eszeveszett sofőr feladta a hajszát és megadta magát a zsaruknak.

Az autót vezető 21 éves galgóci (Hlohovec) Michaelát két golyó találta el - az egyik a mellkasán, a másik a fülén -, egyik utasát, a 16 éves Ninát pedig a vállán lőtték meg a rendőrök. Az üldözött kocsi további két - 19 és 17 éves - utasa sérülés nélkül úszta meg a hajszát. A rendőrök összesen 32 lövést adtak le az üldözés során, 19-et a levegőbe, 13-at pedig a gépkocsira. Az autóban később kábítószer nyomait fedezték fel, a Fiaton pedig egy másik gépkocsi rendszáma volt.

A rendőrség még másnap közzétette az autós üldözésről készült fedélzeti kamerás felvételt:

Néhány hónappal később azonban kiderült, hogy a rendőrök nem a teljes felvételt tették közzé, ugyanis a videó végéről megrázó képsorok maradtak le. A kiszivárgott felvételen látszott, amint a rendőrök brutálisan elkezdik rugdosni a földön fekvő Michaelát, akit az akció során két golyó is eltalált.

Az esettel a belügyminisztérium felügyelősége foglalkozott, majd eljárást indítottak a három rendőr ellen hatalommal való visszaélés gyanújával.

Az ügyben kedden született ítélet a Nagyszombati Kerületi Bíróságon: mindhárom korábbi rendőrt öt évre felfüggesztve hároméves szabadságvesztésre ítélték. Emellett nyilvánosan elnézést kellett kérniük a sértettől, valamint pszichológiai tanácsadáson kell részt venniük.

A tárgyalást követően mindhárom rendőr elnézést kért Michaelától, és hozzátették, sajnálják a történteket.

Az ügyben gyanúsítottként kezelték Michaelát is, aki amellett, hogy rátámadt a rendőrökre, kábítószer befolyása alatt vezetett. A nő hároméves feltételes szabadságvesztésben egyezett meg az ügyésszel.


(webnoviny.sk)