Élete végéig rács mögött marad a férfi, aki megölt egy benzinkutast és egy nyugdíjast

Jogerősen életfogytiglan tartó szabadságvesztésre ítélték a késmárki Ján Románeket, akit két gyilkosság, valamint további gyilkossági kísérletek ügyében találtak bűnösnek.

Élete végéig rács mögött marad a férfi, aki megölt egy benzinkutast és egy nyugdíjast
Forrás: Facebook

A Specializált Büntetőbíróság még tavaly októberben ítélte életfogytiglanira Románeket, de a határozat akkor nem vált jogerőssé, így az ügy most a Legfelsőbb Bíróság elé került. A szenátus kedden helyben hagyta a tavaly őszi ítéletet.

Büntetését a legszigorúbb büntetésvégrehajtási intézetben kell letöltenie, emellett elkobozzák a vagyonát és kártérítést kell fizetnie az áldozatok hozzátartozóinak. Románeket illegális fegyverbehozatal vádjában is bűnösnek találták.

A védelem a fellebbezésében kétségbe vonta a szakértői vélemény eredményét, valamint azzal is érvelt, hogy az ítélet nem volt kellőképpen indokolt. Rámutatott Románek pszichikai problémájára is. Az ügy visszautalását kérte az elsőfokú bíróságnak, valamint a szakértői vélemény kibővítését, ezt viszont a Legfelsőbb Bíróság elutasította.

A férfi beismerte tetteit, amiket megbánt, így a bírósági eljárás során a bizonyítékok feltárása csak azt a célt szolgálta, hogy végül milyen büntetést rójanak ki rá.

A férfi először 2015 januárjában gyilkolt, akkor egy Veľká Lomnica-i benzinkút munkatársát lőtte le, majd kirabolta a benzinkutat. Két évvel később Holumnica község közelében megpróbált meggyilkolni egy autóban ülő párt. Tüzet nyitott rájuk, és el is találta őket, lőtt sebekkel kerültek végül kórházba.

2019 áprilisában a Lőcsei járásban minimum 12 lövéssel gyilkolt meg egy Jozef L. nevű nyugdíjas férfit. Véletlenszerűen találkozott az erdőben a medvehagymát gyűjtögető férfival, és a gépkarabélyával lőtte le.

2020-ban egy rendőri ellenőrzés során szintén gépkarabélyból nyitott tüzet a rendőrökre, ezt követően gyanúsították meg őt az egyes bűntényekkel.


TASR/para