Egy harcművészeti filmekből ismert elefánt és egy óriáskígyó is megölte gazdáját

Az elefántok fogságban tartásának és szórakoztatási célokra való felhasználásának beszüntetését követeli a PETA nemzetközi állatvédő szervezet, miután egy harcművészeti filmekből ismert thaiföldi elefánt váratlanul gazdája ellen fordult és megölte őt az ország északi részén fekvő Csiangmai állatkertjében. 

Az Ekaszit nevű 32 éves hím elefánt hétfőn támadt rá az őt már egy évtizede gondozó gazdájára, miután az leoldotta a láncairól az állatkertben, ahol bérbe adott állatként szórakoztatta a látogatókat. Az 54 éves férfi belehalt az amúgy nyugodt állatként ismert öttonnás elefánt általi ütlegelésbe.

Az ilyen haláleseteket a legegyszerűbb úgy megelőzni, hogy többé nem kényszerítjük az elefántokat arra, hogy embereket cipeljenek a hátukon és egyéb módokon szórakoztassák a turistákat - hangoztatja közleményében az állatvédő szervezet.

A PETA szerint az elefántok intelligens és érzékeny lények, amelyeknek rendkívüli stresszt okoz, hogy frusztráltan, bezárva és magányosan kénytelenek élni életüket az állatkertekben. "Mindaddig támadni fognak, amíg nem hagyjuk, hogy párt találjanak maguknak, utódot neveljenek és szabadon bóklásszanak a vadonban" - hangsúlyozta Jason Baker alelnök.

Ekaszit hírességnek számít Thaiföldön, tévéreklámokon kívül öt harcművészeti filmben, köztük az Ong-bakban szerepelt.

A World Animal Protection (WAP) állatvédő szervezet egy júliusi jelentésében elfogadhatatlannak nevezte azokat a körülményeket, amelyek között a turistaiparban használt elefántokat tartják, főleg Indiában és Thaiföldön. A WAP adatai szerint Thaiföldön 2200 elefánt "dolgozik" a virágzó idegenforgalmi szektorban. Az állatvédők különösen aggasztónak találták a vastagbőrűek helyzetét a thaiföldi cirkuszokban, ahol gyakran kell triciklizniük, súlyzókon járniuk, sőt kosárlabdázniuk.

A délkelet-ázsiai országban az 1990-es években kezdték foglalkoztatni az elefántokat a szórakoztatóiparban, ezen belül főleg a turizmusban, az után, hogy betiltották használatukat a fakitermelésben.

Egy háromméteres, fogságban tartott óriáskígyó is végzett a gazdájával Thaiföldön

Megfojtotta gazdáját egy három méter hosszú, fogságban tartott piton a Thaiföld északi részén fekvő Szukhothajban - közölte kedden a helyi média. 

Az 55 éves férfi egy nagy agyagkorsóban tartotta az óriáskígyót lábakon állóháza alatt. Hétfőn este, amikor ki akarta venni a korsóból, a piton rátámadt és megfojtotta.

A Bangkok Postban megjelent beszámoló szerint a férfi egy késsel volt felfegyverkezve, amikor a kígyóhoz indult. A piton azonban a nyaka és a teste köré tekeredett. Segélykiáltásaira nővére sietett elő, aki megpróbálta a farkánál fogva elvonszolni a kígyót, de az állat szorítása halálos volt.

Az óriáskígyót végül a szomszédok és a férfi rokonai kapták el, az állat testén vágásnyomok voltak, feltehetően a gazdája késétől származtak - írta a bangkoki napilap.


MTI/para