Brutális tornádók pusztítanak az Egyesült Államokban, többen meghaltak (FOTÓK)

Legalább hat ember meghalt és otthonok százai váltak lakhatatlanná, miután csütörtökön több tornádó végigsöpört az Egyesült Államok déli államain, különösen erősen sújtva Alabamát - számolt be róla pénteken az amerikai sajtó.

Brutális tornádók pusztítanak az Egyesült Államokban, többen meghaltak (FOTÓK)
Fotók: TASR/AP - további képekért kattints!

Az alabamai Calhoun megyei seriff a The Hill című hírportálnak elmondta, hogy az államban legalább öt ember halálát okozták a viharok. Négyen Ohatchee-ben haltak meg, egy ember pedig Wellingtonban vesztette életét. Matthew Wade elmondta, hogy az elhunytak közül hárman egy család tagjai voltak. "Imádkozunk a családokért, és mindent megteszünk, hogy tudassuk velük, mennyire szeretjük őket" - fogalmazott a seriff.

Az alabamai Florance város hatósága arról számolt be, hogy egy rendőrtisztet villámcsapás ért, miközben úttorlaszokat próbált kihelyezni a viharban. A rendőrt kórházba szállították. A Georgia állambeli Coweta megye tűzoltóparancsnoka, Pat Wilson az egyik helyi hírügynökségnek azt mondta, hogy körzetükben csütörtök este egy ember vesztette életét a zord időjárás következtében. Az Associated Press hírügynökség jelentése szerint a megyét éjfél körül érte el egy tornádó.

A CNN amerikai hírtelevízió pénteki beszámolója szerint 23 tornádóról érkezett bejelentés Georgia, Alabama, Tennessee, Kentucky és Mississippi államokból, és a vihar legalább 10 millió embert érintett. Kay Ivey, Alabama republikánus kormányzója az állam 67 megyéjéből 28-ban rendkívüli állapotot hirdetett.

Az interneten közzétett képek és videofelvételek azt mutatják, hogy a viharok óriási pusztítást hagytak maguk mögött. Otthonok százai váltak lakhatatlanná, és sok helyen a tornádó által felborított járműveket látni az utcákon. Egy péntek délelőtti jelentés szerint több mint 25 000 alabamai és 13 000 georgiai háztartás maradt áram nélkül. A Georgia állambeli Newnan városában a szolgáltatók arról számoltak be, hogy több ezer ügyfelüknél szünetel a telefon- és internetszolgáltatás, és volt olyan terület, ahol gázszivárgást is jelentettek.

A régió egyes részein nyolc napon belül ez volt a második alkalom, hogy tornádók pusztítottak. A múlt héten több mint 50 bejelentés érkezett Alabama és Mississippi államokból.


(MTI)