Brutális börtönlázadás, legalább húsz ember meghalt

Legalább húsz halálos áldozata volt egy börtönlázadásnak az Ecuador déli részén található Cuenca városának fegyintézetében - közölte vasárnap a quitói kormány.

Brutális börtönlázadás, legalább húsz ember meghalt
Illusztráció (Fotó: TASR)

A tájékoztatás szerint a Turi nevű fegyintézetben rivális bandatagok között tört ki az erőszak. A biztonsági erőknek időközben sikerült rendet teremteniük. A rendőrség egyebek mellett puskákat, pisztolyokat és szúrófegyvereket is lefoglalt a raboknál.

Tavaly több mint kétszáz ember életét követelték zavargások Ecuador túlzsúfolt büntetésvégrehajtási intézeteiben. Az erőszakhullámra válaszul Guillermo Lasso ecuadori elnök novemberben a börtönlázadások lecsillapításáról szóló intézkedési tervet jelentett be, amelynek keretében a szövetségi rendőrség és a hadsereg vette át az ellenőrzést a fegyintézetek felett.

A latin-amerikai ország börtöneiben mintegy 39 ezren raboskodnak. Az ecuadori vezetés szerint az erőszak hátterében a büntetésvégrehajtási intézeteket ellenőrizni akaró, rivális bűnszervezetek állnak. Számos bandavezér a börtönök falai mögül irányítja bűnszervezetét.


MTI