BORZALOM: Részletek derültek ki arról, hogy milyen állapotban találtak rá a férfire, akivel egy medve végezhetett

Vélhetően medve végzett az 57 éves Dušannal, akinek holttestét hétfőn találták meg Liptovská Lúžna kataszterében (Rózsahegyi járás). A férfi egy ismerőse elmesélte, milyen állapotban találtak rá.

BORZALOM: Részletek derültek ki arról, hogy milyen állapotban találtak rá a férfire, akivel egy medve végezhetett
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A férfi holttestét a Banskô-völgyben találták meg, körülötte számos medvenyom volt. A helyszínre kiérkező orvos megállapította, hogy Dušan nem természetes halált halt. Amennyiben a boncolás igazolja, ez lehet az első medvetámadás Szlovákiában, amely ember halálával végződött.

A Nový Čas kiderítette, hogy Dušan Liptovská Lúžna községből származott, és mivel korábban szívműtéten esett át, gyakran járt az erdőbe egészségügyi sétákra. Általában a felesége is vele tartott, vasárnap viszont egyedül indult útnak. Miután nem tért vissza, hozzátartozói keresni kezdték őt.

Egy helyi férfi a lapnak elmondta, hogy hozzátartozói hétfőn reggel kezdték keresni Dušant, az erdei út mellett pedig meg is találták, de ekkor már nem élt.

„Mozdulatlanul hevert, a nyakán és az oldalán mély harapásnyom volt, az arca szét volt marcangolva, a karjai és az ujjai össze voltak zúzva. Egy zsebkés és egy bot hevert mellette, a közelében medvenyomok voltak”

– mondta a férfi, majd hozzátette: rengeteg medve van a környező erdőkben, ezért elég gyakoriak velük a találkozások. Mint mondta, Dušan korábban már találkozott medvével, akkor viszont sikerült biztonságos helyre jutnia előle.

Marína Debnárová, az Állami Erdészet szóvivője szerint az, hogy egyre nagyobb a medvék populációja és az emberek egyre gyakrabban járnak túrázni, növeli a találkozások esélyét. Éppen ezért arra kérik a természetjárókat, hogy legyenek körültekintőek, csoportokban járjanak a természetben és beszélgessenek, hogy a medve még időben észrevegye a jelenlétüket, ezzel elkerülve a találkozást.

Az elszaporodott medvékkel és a medvetámadásokkal a ParaMédia Podcast legutóbbi műsorában foglalkoztunk.


(čas.sk)