BORZALOM: Lányai szeme láttára végeztek ki egy bírót és a feleségét

Gyerekei szeme láttára öltek meg egy szövetségi bírót a feleségével együtt a nyugat-mexikói Colima államban.

BORZALOM: Lányai szeme láttára végeztek ki egy bírót és a feleségét
Fotó: Especial

Fegyveres férfiak hatoltak be Uriel Villegas Ortiz bíró otthonában, és két kiskorú lánya előtt ölték meg őt és a feleségét.

Villegas február óta volt szövetségi bíró Colimában, előzőleg a szomszédos Jalisco államban volt bíró. Ő vezette a tárgyalást Ruben Oseguera ügyében, aki a rettegett jaliscói Új Generáció kartell vezetőjének, Nemesio Oseguera "El Menchónak" a fia. Villegas utasítására szállították át két évvel ezelőtt Ruben Oseguerát egy oaxacai börtönben. Februárban kiadták őt az Egyesült Államoknak.

A legfőbb ügyészség "gyalázatos bűnténynek" nevezte a gyilkosságot, és közölte, hogy saját hatáskörébe vonja a kivizsgálását. 

A mexikói államok közül Colimát sújtják leginkább a drogkartellek véres leszámolásai. Június elején, néhány héttel az eltűnése után egy jeltelen sírban találták meg egy ottani törvényhozó holttestét. 

A legsúlyosabb bűntényekben - például drogkereskedelem vagy fegyverbirtoklás ügyében - zömében szövetségi bírók járnak el Mexikóban. Egyeseket közülük védelmet kaptak, golyóálló üvegekkel ellátott gépkocsikat bocsátottak a rendelkezésükre. 

Feltehetően gyakran fordul elő, hogy bűnszövetkezetek nyomást gyakorolnak bírókra, és öltek már meg a drogügyletekkel kapcsolatos eljárásokban érintett ügyvédeket is, de nagyon ritkán fordult elő, hogy szövetségi bírók életét oltották ki. 

MTI