BORZALOM: Huszonnégy emberrel végeztek egy templomban

Huszonnégy embert, köztük egy lelkipásztort megöltek fegyveresek a vasárnapi istentisztelet alatt egy templomban Burkina Faso északnyugati részén - közölte négy biztonsági vezető hétfőn a Reuters hírügynökséggel.

Egyelőre nem tudni, ki követte el a támadást. Az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetek egyaránt terjeszkednek Burkina Faso falvaiban, etnikai és vallási konfliktusokat szítva. Tavaly százak haltak meg, és több mint félmillióan menekültek el otthonukból.

A Yagha tartománybeli Pansi faluban elkövetett templomi lövöldözés időzítése arra utal, hogy folytatódnak a keresztények elleni tavalyi merényletek, amelyek során templomokra támadtak rá és papokat gyilkoltak meg.

Az erőszak azzal fenyeget, hogy véget vet a Burkina Fasó-i muszlim többség és a népesség egynegyedét kitevő keresztények közötti hagyományosan békés viszonynak.

A kormány hétfői közleménye szerint a fegyveres támadók "azután támadtak a békés lakosokra, hogy azonosították őket és elválasztották őket a nem helyiektől". A támadásban 18 másik ember megsebesült, és ismeretlen számú helyit elraboltak. A közlemény szerint a lelkipásztort is meggyilkolták, de az nem derült ki, hogy az istentisztelet alatt végeztek-e vele.

Fegyveres csoportok sok muzulmánt megöltek tavaly, októberben fegyveresek imádkozókra nyitottak tüzet egy mecsetben, 15 embert öltek meg.

A dzsihadista csoportok tavaly óta csapnak át a Száhel-övezetből, etnikai feszültséget szítva a mali, Burkina Fasó-i és nigeri pásztorközösségek között, hogy innen toborozzanak új tagokat.


MTI