Az Iszlám Állam ihlette a brutális melbourne-i merényletet

Az Iszlám Állam ihlette azt a merényletet, amelyet pénteken követett el az ausztráliai Melbourne-ben egy támadó, aki egy embert megölt, mielőtt a rendőrök agyonlőtték - közölte szombaton az ausztrál rendőrség.

Az Iszlám Állam ihlette a brutális melbourne-i merényletet
Fotó: AP/SITA

A hatóság szerint a 30 éves Hassan Khalif Shire Ali nem állt ugyan közvetlen kapcsolatban a terrorszervezettel, de az Iszlám Állam propagandájának hatására vált radikálissá és szélsőségessé. Kiderült az is, hogy a szomáliai születésű férfi ausztrál útlevelét 2015-ben bevonták a hatóságok, mert a hírszerzés felfigyelt arra, hogy a férfi Szíriába akart utazni. Ennek ellenére nem tartották számon nemzetbiztonsági kockázatként. A férfi testvérét tavaly egy terrorellenes rajtaütés során őrizetbe vették, mert a gyanú szerint pokolgépes merényletre készült Melbourne-ben tavaly szilveszterkor. Ő jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

Kapcsolódó cikkek:
 
Megrázó videó! Lángoló autó, holttest a földön - így tombolt a késes támadó Melbourne-ben 18+
 
Melbourne-ben egy férfi megkéselt több járókelőt, egyikük meghalt

A melbourne-i merénylet miatt nem változtatnak a terrorfenyegetettség szintjén Ausztráliában, amely jelenleg az öt fokozatú skála középső fokán áll, ami azt jelenti, hogy "valószínű" terrortámadás az országban - közölte Scott Morrison miniszterelnök szombaton.

Hassan Khalif Shire Ali gázpalackokkal megrakott kocsival hajtott Melbourne belvárosába, ahol felgyújtotta az autót. A rendőrök szerint robbantani akart, de a detonáció végül elmaradt. A férfi ezek után kiszállt a kocsiból és több embert megkéselt, mielőtt a rendőrök lelőtték. Egyik áldozata nem élte túl a támadást.

(MTI)