Az ENSZ éhínség veszélyére figyelmeztetett négy országban

Éhínség fenyeget Jemenben, Dél-Szudánban, Burkina Fasóban és Nigéria északkeleti részén - figyelmeztetett az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO), valamint az idei Nobel-békedíjat elnyert Élelmezési Világprogram (WFP) pénteken közzétett jelentésében.

"Katasztrofális fordulóponthoz érkeztünk" - jelentette ki Margot van der Velden, a WFP vészhelyzeti segélyekért felelős igazgatója. Amikor kinyilvánítják egy országban az éhínséget, akkor az azt jelenti, hogy már sokan életüket vesztették - tette hozzá.

A jelentés szerint a négy országban konfliktusok, gazdasági hanyatlás, szélsőséges időjárási viszonyok és a koronavírus járványa vezetett ahhoz, hogy emberek milliói nem jutnak elegendő élelmiszerhez. A jelenlegi helyzetben mindenek előtt az élelmiszerárak, a konfliktusok és a járványügyi helyzet alakulása mérvadó.

Van der Velden egyben óva intett attól, hogy túl sokáig várjanak az éhínség hivatalos bejelentésével. Felidézte, hogy Szomáliában 2011 júliusában jelentették be, hogy éhínség szedi az áldozatait, pedig az emberek többsége már májusban elhunyt. Akkor 260 ezren haltak meg az éhínség következtében.


(MTI)