"Az egész tette alatt egyetlen szót sem szólt" – a vrútky-i iskola igazgatónője részletesen leírta, hogyan történt a tragédia

Erika Repková, a vrútky-i közös igazgatású iskola igazgatónője a csütörtöki késes támadás után először nyilatkozott a történtekkel kapcsolatban.

"Az egész tette alatt egyetlen szót sem szólt" – a vrútky-i iskola igazgatónője részletesen leírta, hogyan történt a tragédia
Fotó: TASR

Az igazgatónő, akit szintén megtámadott a késelő, a közösségi oldalán egy terjedelmes bejegyzésben írta le, hogy pontosan mi és hogyan történt. Mint írja, 9 óra 50 perc környékén hallották meg az üveg csattanását, a támadó ugyanis az ajtó üvegrészét betörve jutott be az iskola épületébe.

„Kinyitottam az igazgatóság ajtóját, és ekkor már a gimnázium igazgatóhelyettese futott az alsó tagozatos osztályok felé, mögötte az alapiskola igazgatóhelyettese. Hallottuk a gondnokot, amint azt kiálltja: vigyázat, kés van nála!” – kezdte.

A támadó ekkor berohant a folyosón lévő legelső osztályba, a 4.B-be, becsukta maga mögött az ajtót, a teremből pedig sikoltozás hallatszott. Az osztályból kiszaladt három gyerek, akiket az alapiskola igazgatóhelyettese az irodába vitt, majd itt nyújtottak elsősegélyt az egyik diáklánynak, akinek szúrt sérülései voltak a nyakán és a mellkasán.

Jaroslav Budz igazgatóhelyettes ki akarta nyitni az osztály ajtóját, de időközben már a támadó kinyitotta azt, és szíven szúrta a tanárt, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe.

„Utána rám támadt a késsel, hátráltam és közben kiáltottam, hogy ne tedd Ivan, ne tedd! A támadót megismertem, az egykori diákunk volt. Már éreztem a kés élét, de hátrálás közben elestem, és ez mentett meg – a  kés a mellkasom bal oldalára csúszott, nem szúrt meg mélyen, elestem, megütöttem a gerincem, a faromat és a fejemet” – írta.

Az igazgatónő saját bevallása szerint ezután már nem emlékszik pontosan a történtekre, de valahogy még felállt és az irodába sietett, a támadó pedig közben próbált bejutni több osztályba is, ezeket azonban addigra már zárva találta.

„Visszajött, és ott távozott, ahol bejött. Az egész tette alatt egyetlen szót sem szólt” – tette hozzá.

Időközben a gondnok szerszámokat hozott, amelyekkel védeni akarta az alkalmazottakat és a diákokat. „Jelen volt az automatát feltöltő férfi is, ők ketten a támadó nyomába eredtek, és azonnal értesítették a rendőrséget a mozgásáról.

„Később tudtam meg, hogy a támadó ököllel kiütötte az üveget, kinyitotta a kulccsal az ajtót, majd a gondnokra támadt, akit könnyebben megsebesített” – írta, majd hozzátette, a gondnok még megrúgta a támadót, de nem esett el, az alkalmazott azonban az asztalok közé esett a portán.

Az igazgatónő szerint az elkövető mindegyik áldozatát a mellkasán és a hasán támadta meg, ahol a létfontosságú szerveik vannak.

Mint ismert, a vrútky-i, Štefánik utcai közös igazgatású iskolában csütörtökön (június 11.) történt támadás során két ember meghalt, többen megsebesültek, köztük gyerekek is.


(parameter)