Átlőtték egy vadászpuskával, mielőtt átszállt volna Ferrarijából páncélozott Mercijébe - 20 éve ölték meg Peter Steinhübelt!

Vasárnap volt húsz éve, hogy meggyilkolták Peter Steinhübelt, Szlovákia egyik első maffiavezérét. A gyilkosát soha nem találták meg, és mivel húsz év eltelt a bűncselekmény óta, az ma el is évült.

Átlőtték egy vadászpuskával, mielőtt átszállt volna Ferrarijából páncélozott Mercijébe - 20 éve ölték meg Peter Steinhübelt!
Peter Steinhübel

1999. augusztus 4-én egy tűzpiros Ferrari állt meg a pozsonyi hűtőház előtt, majd kiszállt belőle Peter Steinhübel. Éppen arra készült, hogy átszáll páncélozott Mercijébe, amely már ott várta. Röviddel azután viszont, hogy a testőreinek utasításba adta, rakják át a személyes dolgait egyik kocsiból a másikba, eldördült egy puskalövés.

A speciális robbanógolyó áthatolt Steinhübel jobb oldalán, majd a hasán távozott, útközben pedig még sérülést ejtett az egyik hüvelykujján is. A lövész tudhatta, hogy védőmellény van rajta, és az egyetlen helyet vette célba, ahol nincs: az oldalát.

Testőrei szinte azonnal kórházba vitték, a gyors beavatkozás ellenére viszont nem sikerült megmenteni az életét. Ott halt meg a műtőasztalon.

A merénylet másnapján megtalálták a puskát az ipari övezetben, ahol a merénylet történt, de hiába. Kiderült, hogy azt külföldi vadászoktól lopták el háromnegyed évvel korábban Ligetfalun. A alvilágban csak Žaluď (Makk) néven ismert Steinhübel gyilkosát sosem találták meg. Nem tudni, ki lőtt, és értelemszerűen azt sem, hogy kinek a megbízásából.

20 év elteltével viszont a véget ér a nyomozás határideje, a bűntény elévül.

Steinhübel született ligetfalui volt, ott ismerkedett meg még a gyerekkorában Boris Kollárral. A szociban nehézipari üzemben dolgozott, de hamar elhíresült zsarolóként. "A rendszerváltás után minden reggel láttam, ahogy a bolgárokat zsarolja az Alizé áruház előtt. Ők minden egyes alkalommal könnyes szemmel távoztak tőle" - emlékezett vissza rá még 2017-ben Pavel Jacz, a közszolgálati tévé volt szerkesztője, akit Steinhübel egyszer meg is rugdalt.

A pozsonyi belvárosban egy zsúfolt helyen kitette elé a lábát, elakasztotta, majd a társaival nekiestek "A teraszok etle voltak emberekkel, de egy tanún kívül senki nem állt mellém. Mindenkit lefizetett vagy másképp győzött meg" - fejtette ki Jacz.

A 90-es évek elején Steinhübel zsarolás mellett ezüsttel való kereskedésből is pénzre tett szert. Megvásárolt egy pezinoki autószervizt, majd raktárakat adott bérbe. Megvásárolta a pozsonyi hűtőházat és a VTV nevű tévétársaságot. Neve összefüggésbe került a Tatravagónka Poprad céggel és a Kijev hotellel is.

Szerette a nőket, és gyakran flörtölt velük az éjszakai bárokban Zlaté Piesky-n. Nem egy közülük 18 évnél is fiatalabb volt.

Boris Kollár a politikába való belépésekor Steinhübelről úgy beszélt, mint aki gyerekkorában volt a barátja, ám a hűtőháznál üzlettársak voltak. A Sme rodina elnöke ezt azzal magyarázta, hogy Steinhübelnek kölcsönre volt szüksége, és ő addig volt a cégben, amíg azt a pénzt vissza nem adta. Üzletelt Vladimír Poórral is.

Ahogy Steinhübel befolyása növekedett a fővárosban, úgy nőtt az igény az alvilágban az eltávolítására is. Több alkalommal is megpróbálták megölni. Csaknem egy évig lábadozott, miután a háza előtt öt lövést adtak le a mellkasára. 1994-ben az autóját robbantották fel. Ezt követően még kettő ilyen eset történt, az egyik alkalommal, már 1999-ben a Bajkalská utcában egy haladó autóból nyitottak tüzet rá - testőre sérült meg, de ezt eltitkolták, és a rendőrség előtt azt állította, hogy ő maga.

Az autórobbantást nemrégiben ismerte be Mikuláš Černák, akit azóta Miloš Kaštannal együtt gyanúsítottként kezelnek. Černák szavai szerint Steinhübel meggyilkolását egy olyan személy rendelte meg, akit a maffiózó megfosztott a vagyonától.

Hogy ki lehetett, akinek ez végül sikerült, azt viszont nem tudni.

(SME)