Agyonlőtte magát egy vádlott a bíróságon az ítélethirdetés után

Agyonlőtte magát egy büntetőeljárás alá vont volt közalkalmazott ítélethirdetés után egy moszkvai kerületi bíróságon szerdán.

"Ítélethirdetéskor a tárgyalóteremben tartózkodó vádlott, miután a bíró ismertette a büntetési tételét, önkezűleg véget vetett életének"

- közölte Uljana Szolopova, a törvényszék szóvivője, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett.

A vádirat szerint a korábban a büntetésvégrehajtásban dolgozó Viktor Szviridov tízmillió rubelt zsarolt ki egyik kollégájától. Az egykori közalkalmazottat három év börtönre ítélték. A bíróság szerint most vizsgálják, hogy a férfi miként csempészhetett be fegyvert a tárgyalóterembe, mivel az orosz bíróságokon egyébként nagyon szigorú biztonsági intézkedések vannak érvényben, a rendet fegyveres őrök felügyelik, és fémdetektorokkal ellenőrzik a belépőket.

Az elítélt súlyos rákbetegsége miatt szabadlábon védekezhetett, s ügyvédjével abban reménykedtek, hogy betegsége okán nem fogják letöltendő szabadságvesztésre ítélni. Grigorij Ivaniscsev hozzátette: ügyfele végig tagadta bűnösségét. Az ügyvéd sérelmezte, hogy a bíróság nem vette figyelembe a védencét felmentő bizonyítékokat, a többi között egy hangfelvételt.

Ivaniscsev szerint Szviridov azok közé a segítők közé tartozott, akik az 1986-os csernobili atomerőmű-baleset okozta károk elhárításában vettek részt. A férfi egyébként azzal a fegyverrel lőtte agyon magát, amelyet kiváló szolgálati teljesítményéért kapott - tette hozzá a jogász.

(MTI)