5000 Kalasnyikovot és 20 katonai járművet küldtek az oroszok a véreskezű Fülöp-szigeteki elnöknek

2017. október 25. - 17:59 | Külföld

Megérkezett helyi idő szerint szerdán a Fülöp-szigetekre az az orosz fegyverszállítmány, amellyel Moszkva a helyi kormánynak a terrorizmus elleni harcát hivatott támogatni, Manila kikötőjében egyebek között 5000 Kalasnyikov gépkarabélyt és 20 katonai járművet adtak át az ország magas rangú vezetőinek.

5000 Kalasnyikovot és 20 katonai járművet küldtek az oroszok a véreskezű Fülöp-szigeteki elnöknek

Az ünnepélyes keretek között megtartott átadásra a jelenleg Manila kikötőjében állomásozó, az Oroszország csendes-óceáni flottájához tartozó Pantyelejev tengeralattjáró-elhárító hajó fedélzetén került sor. Az eseményen részt vett Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, illetve Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök Delfin Lorenzana védelmi miniszter kíséretében.

A televízió által élőben sugárzott eseményen ezenkívül egymillió lőszert és 5000 acélsisakot is átadtak. Lorenzana a fegyverszállítmányról elmondta, hogy "díjmentes adományról" van szó, amellyel - mint fogalmazott - az orosz kormány segíteni akarja országát a terrorizmus elleni harcban.

Az adomány egy nappal azután érkezett meg, hogy helyi idő szerint kedden Sojgu és Lorenzana haditechnikai együttműködésről szóló megállapodást írt alá a Manilától mintegy 100 kilométerre északnyugatra található Clark Freeportban, az ASEAN-országok (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) védelmi minisztereinek ott megtartott találkozójának keretében.

Duterte 2016 júniusi hatalomra kerülése óta Manila fokozatosan távolodik hagyományos szövetségesétől, az Egyesült Államoktól, a Fülöp-szigeteki elnök hivatalba lépése óta többször bírálta az Egyesült Államokat, és világossá tette, hogy kész inkább Pekinghez és Moszkvához közeledni.

(MTI)