30 évet kapott a caracali szörny, aki elrabolt, megerőszakolt és megölt két tinilányt Romániában

Harminc év börtönbüntetésre ítélte Romániában az Olt megyei törvényszék pénteken a "caracali szörnyként" elhíresült Gheorghe Dincát, akit két tizenéves lány elrablásában, megerőszakolásában és megölésében találtak vétkesnek.

30 évet kapott a caracali szörny, aki elrabolt, megerőszakolt és megölt két tinilányt Romániában
Gheorghe Dinca és a két lány

Dinca mindkét lányt autóstoposként vette fel kocsijába, caracali házába vitte őket, ahol napokig megkötözve tartotta és több ízben megerőszakolta áldozatait. A vádirat szerint Dinca mindkét esetben - 2019 áprilisában, illetve júliusában - puszta kézzel ölte meg áldozatait, majd a holttestüket egy hordóban elégette.

Az ügy másodrendű vádlottjára, Stefan Risipitianura hét év börtönbüntetést szabott ki a törvényszék. Risipiteanu rajtakapta Dincát, amikor első áldozatát hazavitte, hallgatása fejében pedig Dinca hozzájárult, hogy lányt ő is többször megerőszakolja.

A jelenleg 69 éves Dinca esetében a - kétrendbeli emberölésért, ember-, illetve gyermekkereskedelemért, többrendbeli nemi erőszakért és hullagyalázásárét - kiszabott szabadságvesztés halmazati büntetése meghaladta a 80 évet, ezért a letölthető maximális (nem életfogytiglani) büntetésre, 30 év börtönre ítélték, áldozatai családtagjainak pedig 100 ezer, illetve 500 ezer euró erkölcsi kártérítést kell fizetnie.

A bűnvádi eljárás elején Dinca először beismerte, hogy mindkét lányt megölte, és első, 18 éves áldozata hamvait egy Caracal melletti erdőben dobta el. A per során azonban megváltoztatta vallomását, és azt állította, hogy első áldozatát - akinek maradványait nem sikerült azonosítani - nem ölte meg, hanem ismeretlenek vitték el a házából. A román sajtó a nyomozás során azt feltételezte, hogy a "caracali szörny" egy kiterjedtebb, az elrabolt lányokat külföldön prostitúcióra kényszerítő bűnözői hálózat tagja lehetett, de ezt nem sikerült bizonyítani.

A caracali ügy hatalmas közfelháborodást keltett Romániában, miután kiderült, hogy Dinca második, 15 éves áldozata hiába hívta többször is a 112-es segélyhívószámot, a rendőrök nem hittek neki, kioktatták, a hatóságok nem voltak képesek idejében azonosítani a hívás helyét, és közbelépni, hogy megmentsék a lány életét.

Az ügybe a román rendőrség parancsnoka, a segélyhívót működtető különleges távközlési szolgálat (STS) vezetője, valamint a belügyminiszter és - egy érzéketlen, az áldozatokat hibáztató megjegyzése miatt - az oktatási miniszter is belebukott.

A pénteken kihirdetett ítélet nem jogerős, fellebbezni lehet ellene az indoklás közzétételétől számított tíz napon belül.

(MTI)