25 éve, hogy brutálisan kivégeztek két szlovák rendőrt

Hétfőn éppen 25 éve annak, hogy egy kassai lakótelepen brutálisan meggyilkoltak két szolgálatteljesítő rendőrt.

25 éve, hogy brutálisan kivégeztek két szlovák rendőrt
Rendőrségi felvétel

Ľubomír Palacký és Ladislav Nistor halálára a kassai rendőrség emlékezett meg a Facebookon, illetve a tiszteletükre kihelyezett emléktáblánál. A két rendőrt 1995. január 20-án ölték meg kassai Dargovi hősök lakótelepen lévő Adler utcában.

Palacký és Nistor őrmesterek a tragikus napon a lakótelepen preventív ellenőrzést hajtottak végre lakásbetörések megelőzésére. Igazoltatni próbáltak két gyanús férfit, a maffiához köthető két fehérorosz fickót, Alexander Ryženkovot és Gleb Zlotnikovot. Az első felmutatta az útlevelét, a másik viszont illegálisan tartózkodott Szlovákiában. Megkérték őket, hogy menjenek be a lépcsőházba velük, és mutassák meg, kinél jártak. Egy olyan lakásról volt szó, amelyet egy volt szovjet állampolgár bérelt, később a lakásban fegyvereket, adóvevőket és a szervezett bűnbandák által alkalmazott további eszközöket találtak.

A lépcsőházban az egyikük fegyvert rántott és hatszor belelőtt Palackýba. Társa próbált azonnal közbelépni, de ekkor a gyilkos ráfordította pisztolyát, majd egyszer hasba, egyszer pedig tarkón lőtte.

Ezután berohantak a közeli erdőbe, majd az arra haladó úton meggyőztek egy autóst, hogy 600 koronáért vigye el őket Eperjesre. Ezután az akkori kelet-szlovákiai maffiavezér, Róbert Holub feleségének lakásában bújtak el. A kommandósok itt találták meg őket, körbezárták a lakást, a gyilkosok pedig tarkóra tett kézzel jöttek ki. Az első leadott lövéstől az elfogásukig mindössze négy óra telt el.

Egyikük 12 évet, a másik 24 évet kapott, amit leültek Szlovákiában, azután pedig kiutasították őket. 

Az esetnek rendkívüli visszhangja volt akkoriban, a belügyminiszter mindkét rendőr in memoriam felügyelővé léptette elő. Kassán minden évben megemlékeznek a halálukról. 

(TASR/Korzár)