Halálra köveztek egy párt

Halálra köveztek egy párt Maliban, miután a helyi szélsőségesek azzal vádolták meg őket, hogy vadházasságban élnek - közölte csütörtökön egy helyi tisztségviselő.

A neve elhallgatását biztonsági okokból kérő tisztségviselő elmondása szerint a pár halálra kövezését az ország északkeleti részén található Aguelhok egykori - mostanra dzsihadistává vált - polgármestere rendelte el, és az Anszár ed-Dín (A hit védelmezői) nevű, többnyire a tuareg törzs ultrakonzervatív tagjaiból álló, szélsőséges iszlamista csoport hajtotta végre.

Aicha Belco Maiga, a Kelet-Maliban található Kidal város nemzetgyűlésének elnökhelyettese megerősítette a halálhírt, de arra vonatkozóan nem szolgált további részletekkel.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló Anszár ed-Dín szalafista csoport 2012-ben hajtotta uralma alá Mali északi részét, az ellenőrzése alatt álló területeken pedig bevezette a saríát, az iszlám törvénykezés általa képviselt kíméletlen változatát. Ennek keretében a szervezet ugyanebben az évben szintén halálra kövezett egy párt.

Habár a csoportot 2013-ra sikerült kiszorítani a térségben található fellegváraiból, a szervezet továbbra is komoly fenyegetést jelent Mali számára.

(MTI)